RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

FC Utrecht-scenario dreigt voor Voordaan: 'Begrip voor spagaat van de bond'

1/4
GROENEKAN - Een heus FC Utrecht-scenario dreigt voor de hockeyers van Voordaan. De Promotieklasse werd al na zes speelrondes stilgesteld, maar de ploeg uit Groenekan heeft drie punten minder Ún een wedstrijd minder gespeeld dan koploper SCHC. De kans bestaat dus dat Voordaan door die niet-gespeelde wedstrijd promotie naar de Hoofdklasse misloopt.

Omdat de Hoofdklasse inmiddels 17 speelrondes ver is, moet volgens de reglementen van de KNHB een ploeg degraderen. Voor promotie wordt gekeken naar de (stilgelegde) Promotieklasse, waar SCHC uit Bilthoven na zes wedstrijden bovenaan staat. Het Zeister Schaerwijde is tweede, op basis van het gemiddelde aantal gescoorde doelpunten. Mocht de competitie niet meer worden hervat door de coronamaatregelen, dan promoveert Stichtsche.

Voordaan zit dan als nummer vier met de gebakken peren, net als FC Utrecht een jaar geleden toen de eredivisie werd stilgelegd vanwege de coronacrisis. Met drie punten minder en een wedstrijd minder gespeeld kreeg Willem II toen een ticket voor de voorronde van de Europa League en niet Utrecht.

Peter Jonker (Voordaan): "Wij hebben net zoveel wedstrijden verloren als SCHC en Schaerweijde"


Nederlaag Voordaan telt zwaarder
"De bond heeft de regels tijdig gecommuniceerd, dus daar kunnen we niets van zeggen", zegt Voordaan-trainer Peter Jonker over de situatie. "Ik denk bovenal dat niemand er rekening mee heeft gehouden dat er zo weinig wedstrijden gespeeld zouden worden. Wij keken na vijf wedstrijden wel op. Verrek, we hebben net zo veel verliespunten als SCHC en Schaerweijde. Hoe zit dat?"

"De Hoofdklasse moest over de helft zijn, dan ging er sowieso een gedegradeerd worden. Ik heb toen met de bond gebeld, omdat ik wilde weten wat de situatie was. In mijn opinie hebben wij net zoveel verloren als SCHC en Schaerweijde, maar een wedstrijd minder gespeeld. Als je 1/5 van je wedstrijden verloren hebt of 1/6 van je wedstrijden, dan kan je nagaan dat het verloren duel procentueel zwaarder telt bij ons. Dan komen we nooit aan dat gemiddelde", legt Jonker uit.

Bij de KNHB stelde de trainer van Voordaan nog een andere optie voor, maar daar ging de bond niet in mee. "Ze zeiden dat dat wel is meegenomen, maar ze willen zo dicht mogelijk bij de normale reglementen blijven. Daarom vinden ze dit de beste oplossing. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik geen betere oplossing heb", stelt Jonker.

Als we de inhaalwedstrijd winnen met twee doelpunten verschil, dan zouden wij opeens gemiddeld de beste zijn. Maar we kunnen ook op ons donder krijgen."
Peter Jonker, trainer Voordaan

Twijfels over hervatting
In het beste scenario geval wordt de Promotieklasse tijdig hervat, zegt Jonker. Maar daar heeft hij ook zijn twijfels bij. "Ik zou het eerlijk gezegd raar vinden als alle amateursport weer open kan en het hele land door kan reizen, terwijl de restaurants en de sportschool dicht blijven. Ik denk rationeel dat onze competitie niet meer doorgaat. Maar als het wel doorgaat, dan zouden we met een speelronde al een eind komen", vindt hij.

 Peter Jonker Peter Jonker | Foto: Orange Pictures

Door alleen de inhaalwedstrijd tussen Voordaan en Victoria te spelen, komen alle ploegen in de Promotieklasse op zes wedstrijden. "Als we die winnen met twee doelpunten verschil, dan zouden wij opeens gemiddeld de beste zijn. Maar we kunnen ook op ons donder krijgen. Dat is aan de bond. Laten ze Voordaan-Victoria starten voordat de rest weer opstart, zodat alles op zes wedstrijden komt? Of doe je dat niet?"

De KNHB heeft aan Voordaan verteld dat er nog tot in juni of zelfs in juli gehockeyd kan worden, als de situatie dat mogelijk maakt. Jonker heeft graag duidelijkheid. "Wij trainen drie keer in de week. Dat is een kunstmatig geregel, nu al drie maanden. Maar we doen het voor niets. Ik vind het ook niet heel raar als ze snel de kogel door de kerk jagen."

Als sportman zou het leuk zijn en volgens de regels zitten we er heel dicht bij, maar als je de ratio loslaat is promotie wat vroeg voor Voordaan."
Peter Jonker, trainer Voordaan

SCHC en Schaerweijde
Overigens kan Jonker ermee leven als SCHC aan het eind van het seizoen promoveert naar de Hoofdklasse. "Stichtsche stond vorig jaar bovenaan toen het seizoen stopte en zijn nu, na zes wedstrijden en volgens de regels van de bond, weer de beste. Dan ben ik wel blij vanuit mijn sporthart."

"De afgelopen twee jaar zijn we met Voordaan goed in de Promotieklasse gebleven. We hebben een uitstekende ploeg, maar of we een ploeg hebben die aanspraak kan maken op de Hoofdklasse? Ik denk dat die stap te vroeg is. Als sportman zou het leuk zijn en volgens de regels zitten we er heel dicht bij, maar als je de ratio loslaat is het wel wat vroeg."

Peter Jonker (Voordaan): "Ik begrijp de spagaat van de bond heel goed"


"Bij Schaerweijde is financieel wat mogelijk en over SCHC kan je beweren dat het een Hoofdklasse-club is in de Promotieklasse. Die zijn een stap verder. Wij kunnen over twee of drie jaar wel die ambitie hebben, maar dat is nu te vroeg", aldus de coach van Voordaan.

"Ik respecteer de bond. Ze willen heel graag door, maar ik vind dat er groepen in de samenleving eerder aan de beurt zijn dan dat wij weer een volwaardige competitie gaan spelen. Ik wil het heel graag, maar ik begrijp heel goed de spagaat van de bond. Als wij weer mogen spelen dan is dat heel goed nieuws, want dan hebben we een stap gemaakt in de controle op het coronavirus."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -