RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Promotie lonkt voor SCHC, vallen Schaerweijde en Voordaan buiten de boot?

1/3
BILTHOVEN/ZEIST - Waar niemand rekening mee hield in de hockeywereld, gaat toch gebeuren. Na dit seizoen gaat een ploeg uit de promotieklasse promoveren naar de hoofdklasse, terwijl er maar zes wedstrijden gespeeld zijn. SCHC staat op pole position, omdat het momenteel bovenaan staat. Schaerweijde en Voordaan lijken buiten de boot te vallen.

Gezien de huidige stand, zouden wij dan promoveren"
Leonard Posthumus Meyjes

Omdat de hoofdklasse hockey inmiddels zestien wedstrijden ver is, vindt er sowieso degradatie plaats. Dat staat te lezen in de reglementen van de KNHB. Het betekent ook dat een ploeg moet promoveren. Na een rekenmethode met gemiddeldes komt SCHC voor die plek in aanmerking. De Bilthovenaren stonden bovenaan op het moment dat de promotieklasse werd stilgelegd.

"De mogelijke scenario's zijn afgestemd en daaruit is gekomen dat we allemaal nog graag willen spelen, maar het is ook zo dat het seizoen mogelijk niet hervat kan worden. Toen heeft de KNHB begin maart besloten dat er wel iemand moet promoveren als de hoofdklasse uitgespeeld wordt", zegt Leonard Posthumus Meyjes, bestuurslid tophockey bij SCHC.

Leonard Posthumus Meyjes sprak in Namen en Rugnummers over de situatie


"Gezien de huidige stand, zouden wij dan promoveren. Wij hebben na zes wedstrijden hetzelfde doelsaldo als Schaerweijde, maar wij hebben meer doelpunten voor. Dan promoveren wij, hoe lullig ook voor Schaerweijde", aldus de oud-speler van Stichtsche.

Schrik bij Schaerweijde
"We weten het ook pas een paar weken", vertelt Niek van Exel, bestuurslid tophockey bij Schaerweijde. "Wij gingen ervan uit dat het hele seizoen nog gehockeyd zou worden. Dan ga je opeens nadenken en zoeken. We kwamen er achter dat er wel degelijk een beslissing was genomen, dat iemand aangewezen werd voor promotie als onze competitie niet uitgespeeld zou worden."

"We kwamen er tot onze schrik achter dat bij de huidige stand Stichtsche met twee doelpunten meer gescoord zou promoveren. De bond bevestigde dat", aldus Van Exel. "Dat is wel heel zuur. Het slechtste scenario, als we niet meer zouden spelen, is dat we zonder tegen SCHC gespeeld te hebben geen kans hebben om te promoveren."

"De KNHB heeft dat in september al gecommuniceerd. Dat is toen niemand opgevallen, omdat we ervan uit gingen dat we alles zouden spelen. We hebben ook contact opgenomen met Voordaan, dat heeft een wedstrijd minder gespeeld en kan in theorie op gelijke hoogte komen met SCHC en ons. Die hebben ook hun mening erover. Zo komt iedereen vanuit zijn eigen situatie."

SCHC kijkt al naar volgend seizoen
Bij SCHC is men in ieder geval blij, want promotie gloort. "Je moet niet vergeten dat we vorig seizoen dertien wedstrijden hebben gespeeld en ook bovenaan stonden", vertelt Posthumus Meyjes. "Als je dat optelt, hebben we negentien wedstrijden gespeeld en daarvan twee keer verloren. Dat geeft aan dat wij het goed hebben gedaan en het wel verdienen."

Financieel zijn er niet veel bijzonderheden voor de Bilthovenaren. "De onderkant van de hoofdklasse vraagt niet veel meer dan de bovenkant van de promotieklasse. We gaan zeker geen blik buitenlanders opentrekken, maar je wil wel sterk genoeg zijn om mee te doen. Dat we mogelijk promoveren vindt de selectie leuk en mooi, en de club is daar ook enthousiast over."

Maar er is nog makkelijk een plan dat je vijf wedstrijden kan uitspelen"
Niek van Exel (Schaerweijde)

Ook Schaerweijde wil graag vooruit kijken. De Zeistenaren hebben een uitgebreid toekomstplan. "Wij willen een stabiele hoofdklasser in het rechterrijtje worden. We hebben geďnvesteerd in de jeugd en hebben een duidelijke ambitie. Dan is het zuur dat je twee jaar bovenin staat, maar niet tégen je directe concurrent de competitie kan afmaken", geeft Van Exel aan.

Gaat er nog gespeeld worden?
Het bestuurslid van Schaerweijde hoopt dan ook dat er nog gehockeyd gaat worden dit seizoen. "Er komt een moment dat de wereld weer open gaat. Zonder publiek kun je prima wedstrijden spelen", zegt Van Exel.

Niek van Exel van Schaerweijde over de situatie


"Maar wat is de timing? Er liggen een aantal scenario's, waarvan er een paar al afvallen. Maar er is nog makkelijk een plan dat je vijf wedstrijden kan uitspelen. Dan heb je een halve, eerlijke competitie. Als je play-offs vergeet, kan je tot de start van komend seizoen spelen. De bond wil ook echt graag in een vorm uitspelen."

SCHC wil ook weer wedstrijden spelen, vertelt oud-speler Posthumus Meyjes. "Hartstikke graag. Het is heel moeilijk, voor alle clubs. We trainen wel, maar zonder uitzicht op wedstrijden. Ik denk zelf dat het niet gaat gebeuren. Op 20 april wordt misschien iets versoepeld, maar ik denk niet dat een landelijke competitie dan opeens wel mogelijk is. Als er wel gespeeld kan worden, dan zullen wij er klaar voor zijn", belooft hij.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -