NK baanwielrennen gaat niet door

Schalkwijker Jan-Willem van Schip was favoriet op meerdere onderdelen op het NK
Schalkwijker Jan-Willem van Schip was favoriet op meerdere onderdelen op het NK © Robert Jones, Beat Cycling Club
NIEUWEGEIN - De KNWU heeft in samenwerking met de organisatie van het KNWU NK Baanwielrennen 2020 besloten het Nederlandse kampioenschap duur en sprint dit seizoen niet te organiseren. De aanhoudende coronamaatregelen geven ook na de update van 8 december vanuit de overheid geen ruimte om wedstrijden als deze te laten plaatsvinden, zo menen alle betrokken partijen.
Aanvankelijk stond het KNWU NK Baanwielrennen 2020 gepland van 27 tot en met 29 december in Omnisport Apeldoorn. Met de nieuwe update vanuit de overheid achten zowel de KNWU als de organisatie het niet realistisch de wedstrijden binnen afzienbare tijd te kunnen organiseren. Henk van Beusekom vindt als manager Sport van de KNWU het perspectief te onzeker. "Een kampioenschap op de baan heeft wat ons betreft als voorwaarde dat alle deelnemers de kans hebben om minimaal drie weken op de piste te trainen voorafgaande aan het evenement. Daar is voorlopig geen uitzicht op. Een eventuele verschuiving van dit NK naar februari heeft niet onze voorkeur omdat dan veel op meerdere disciplines uitkomende renners in voorbereiding op de weg zijn. Dit, in combinatie met het nog niet hebben van perspectief op verruiming, maakt het voor ons kortom onafwendbaar dit besluit te nemen."

Weloverwogen besluit

Verschillende factoren zijn tegen elkaar afgewogen laat projectmanager Rens Kamphuis namens Libéma Profcycling weten. "Voorlopig zijn wedstrijden nog niet toegestaan voor iedereen zonder A-status is en mogen er maximaal 30 personen per ruimte aanwezig zijn. Wij hebben altijd naar de mogelijkheden gekeken vanuit organisatorisch oogpunt, maar voor ons staat het belang van de renners voorop. Toch heeft ook de organisatie een bepaalde voorbereidingstijd nodig om alles goed en veilig voor iedereen te kunnen organiseren. Uiteraard zijn wij teleurgesteld, maar de situatie vraagt helaas om dergelijke beslissingen. Wij kijken momenteel alweer vooruit naar het volgende baanseizoen en bouwen nu al aan een mooie kalender voor renners en publiek."
In navolging van het NK Baan Duur en Sprint zijn tot nader orde alle baankampioenschappen voor de komende winter geannuleerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.