Schaatsbaan Vechtsebanen weigert te werken met QR-code en sluit: 'Wij doen hier niet aan mee'

© Vincent Jannink
UTRECHT - De Utrechtse schaatsbaan De Vechtsebanen gaat dicht als vanaf zaterdag alle sportverenigingen bezoekers moeten vragen om een coronatoegangsbewijs. Niet alleen is het logistiek lastig om alle schaatsers te controleren, ook hebben de medewerkers van het sportcomplex morele bezwaren tegen de coronamaatregel.
Michael van de Kuit, eigenaar van de schaatsbaan in de wijk Overvecht, heeft de hele dag overlegd met zijn collega's. "Alles opgeteld, het operationele, morele én financiële afgewogen, doen wij hier niet aan mee. We gaan dicht. Dat is het verstandigste."
Gisteren kondigde het kabinet aan dat sportclubs vanaf zaterdag alle bezoekers om een QR-code moeten vragen, die bewijst dat bezoekers zijn gevaccineerd, genezen óf een negatieve test hebben gehad. Op het plan is veel kritiek. Verenigingen en gemeentes zeggen dat het niet te handhaven is. Vanuit de Tweede Kamer komen ook kritische vragen. Op dit moment vergadert de landelijke politiek over het plan. Het zou kunnen dat het parlement besluit dat de maatregel niet doorgaat en de regering wordt teruggefloten. Dat wordt later vandaag bekend.
Volgens Van de Kuit is het niet uitvoerbaar iedereen om een coronatoegangsbewijs te vragen. De Vechtsebanen werkt met tijdssloten waarin schaatsers de baan op gaan. Soms zijn er wel zeshonderd bezoekers tegelijk. "Je moet zo verschrikkelijk veel mensen gaan controleren. Dat is niet te doen."

Morele bezwaren

Naast de logistieke problemen ziet Van de Kuit ook morele bezwaren. "We vinden dat schaatsen voor iedereen toegankelijk moet zijn, zonder onderscheid. Mensen die niet lekker zijn moeten gewoon lekker thuis blijven. Je hebt een eigen verantwoordelijkheid. Als je gevaccineerd bent, kan je ook ziek zijn. Zo'n QR-code is schijnveiligheid."

Geldkwestie

Als De Vechtsebanen toch open blijft, vreest Van de Kuit dat hij veel geld verliest. "Als we open blijven heb je een enorme terugval in omzet en een stijging in kosten." Ook weet hij niet waar hij personeel vandaan moet halen om alle QR-codes te scannen.
Van de Kuit verwacht niet dat de Tweede Kamer de corona-maatregel nog terugdraait. Hij voorspelt 'hommeles' vanaf aanstaande zaterdag. "Hetzelfde probleem heeft bijvoorbeeld Kampong ook. Het is operationeel niet te doen."

Kampong

Zorgen hebben ze inderdaad ook bij Kampong, vertelt bestuurslid Floris Heuer. "Wij hebben zeven ingangen. Dus dat gaat betekenen dat we overal beveiligers neer moeten gaan zitten. En daarmee gaan ook kosten gemoeid, denk aan duizenden euro's per week."
Daarnaast vindt hij de maatregel moeilijk: "Polariserend vind ik het. Helemaal voor zo'n vereniging als de onze, waarbij we juist voor verbinding staan. En los daarvan zijn er ook zorgen over de competitie, omdat in sommige seniorenteams wel vijf mensen zitten die niet gevaccineerd zijn, en we toch al vaak niet genoeg spelers hebben."
Zorgen bij Utrechtse sportclub Kampong over coronapas

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.