Groen licht voor koopzondag Veenendaal, maar hoeveel winkels meedoen is nog de vraag

VEENENDAAL - Jarenlang wordt er over gesproken: de koopzondag in Veenendaal. Gisteren hakte de gemeenteraad de knoop door en gaf groen licht. Winkeliers mogen voortaan zelf beslissen of ze wel of niet de deuren openen op zondag. Hoeveel winkels straks daadwerkelijk open zijn op zondag is de vraag, want waar het besluit voor de één een memorabel moment is in de geschiedenis van Veenendaal, is het voor de ander een zwarte dag.
Youssef Boutachekourt van D66 diende het plan vorige week in, samen met een meerderheid van de gemeenteraad. Hij is heel blij met de nieuwe winkeltijden. "Veenendaal ontwikkelt zich. We gaan van een dorpje naar een middelgrote gemeente en daarom hebben we een winkeltijdenverordening nodig die daar bij past", zegt Boutachekourt.
Met de nieuwe regelgeving kunnen ondernemers zelf besluiten wanneer ze opengaan. Dit geeft ze de mogelijkheid hun winkel iedere dag van 06.00 uur tot 22.00 uur te openen. Ook op zondag. Boutachekourt hoopt hiermee grotere ketens, zoals Primark en Mediamarkt, naar het centrum te trekken en zo de leegstand in het centrum te verminderen.

Rust nodig

Toch zijn niet alle winkeliers hier blij mee. Marietje van Roekel van Het Kaashuis uit Veenendaal weet nu al dat zij niet mee zal doen aan de koopzondag. "Het lekkerste kopje koffie drink ik op zondagochtend als er niets moet. En die ene dag in de week is echt gewoon hard nodig als rustpunt, zeker voor mij als ondernemer. Maar ik denk eigenlijk dat het voor de hele maatschappij geldt." Ook verwacht zij niet veel baat te hebben bij het opengaan op zondag. Bij haar klanten is de behoefte er simpelweg niet.
Veenendaal geeft groen licht voor koopzondag, maar niet elke ondernemer doet mee
Voorafgaand aan het plan van D66 heeft gemeente Veenendaal een onderzoek uit laten voeren. Inwoners, winkeliers en winkelpersoneel werd gevraagd wat ze zouden vinden van een koopzondag. Op de vraag of ondernemers zelf mogen bepalen of ze op zondagen opengaan, gaf de meerderheid van de winkeliers en het winkelpersoneel aan het hier niet mee eens te zijn.
Met name voor winkels met een christelijke achtergrond of met een christelijk klantenbestand lijkt de koopzondag uitgesloten. Dat speelt ook mee bij Het Kaashuis, zegt Van Roekel. "Ik weet dat als ik wel open zou gaan, ongeveer 10 procent van mijn vaste klanten niet meer zou komen", zegt ze.
Onder het winkelend publiek bleek de groep tégen de koopzondag juist even groot als de groep vóór. Het was daardoor niet direct een uitgemaakte zaak dat die koopzondag er moest komen. Maar in het voorjaar kwam de kwestie opnieuw op de politieke agenda te staan, onder andere omdat verschillende ondernemers door de coronacrisis in financiële problemen dreigden te komen.
De koopzondag werd gezien als oplossing, tot blijdschap van bijvoorbeeld Gert-Jan Schoot van kledingwinkel Puur Blauw. "Ik moet er gewoon hard voor knokken in deze tijd. Dus elke dag dat we open mogen, ga ik open", zegt hij.

Individuele keuze

Henny Jansen van belangenvereniging Winkelstad Veenendaal is blij dat de politiek nu groen licht heeft gegeven zodat ondernemers zelf kunnen kiezen of ze meedoen aan de koopzondag. "Net als de bevolking zijn ook de winkeliers gepolariseerd. We zien een gedeelte dat dicht wil zijn op de zondag en een gedeelte dat open wil zijn. Wij gaan ervan uit dat het altijd een individuele keuze zal blijven."
De angst van sommige ondernemers dat ze verplicht open moeten op zondag, is niet nodig, benadrukt Boutachekourt. "We willen juist iedereen de vrijheid geven om zelf te beslissen."
Hoe de koopzondag er in de praktijk uit moet gaan zien in Veenendaal, moet nog blijken. Henny Jansen wil met de winkeliers in overleg om te kijken of er onderling afgestemd kan worden op welke dagen winkels open gaan. Zodat het winkelend publiek ook duidelijkheid heeft en niet onverwachts voor dichte deuren komt te staan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.