Steden en provincies luiden de noodklok: niet eerder vertoonde investering nodig voor woningbouw

PROVINCIE UTRECHT - Als het nieuwe kabinet niet jaarlijks 1,5 tot 2 miljard euro uittrekt voor de bouw van nieuwe huizen, dan blijft de huidige wooncrisis aanhouden. Dat schrijven zestien grote Nederlandse steden, waaronder Utrecht en Amersfoort, in een brief aan de vier formerende politieke partijen, meldt de NOS.
Als een 'forse, niet eerder vertoonde investering' uitblijft, komen bouwprojecten niet van de grond. Terwijl tot 2040 zo'n 600.000 extra huizen in de grote steden gebouwd moeten worden.
Niet alleen de zestien gemeentes scharen zich achter de brandbrief, ook de provincies Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland hebben hun handtekening gezet, net als de Fietsersbond en de vervoersbedrijven in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

'Kruimelwerk'

Ze maken zich grote zorgen om de toekomst van de grote steden. Het huidige demissionaire kabinet trok afgelopen Prinsjesdag 100 miljoen euro per jaar uit voor het woningtekort.
Ik was heel teleurgesteld over die 100 miljoen.
Gedeputeerde Rob van Muilekom
'Kruimelwerk', zo noemt Rob van Muilekom dat bedrag. Hij is gedeputeerde van de provincie Utrecht en ondertekende de vandaag verstuurde brandbrief. "Ik was heel teleurgesteld over die 100 miljoen. Iedereen zegt: er moet iets gebeuren. Maar we gaan gewoon een terugslag krijgen omdat 2022 een verloren jaar wordt." Projecten komen echt in de vertraging, waarschuwt Van Muilekom. "Het is heel serieus, Projectontwikkelaars moeten echt gaan wachten tot er weer geld komt."
Wethouder Klaas Verschuure van de gemeente Utrecht. "Niets doen is geen optie en een klein beetje doen ook niet. Dus maak een groot integraal plan waarin je de woningbouw aanpakt, de energietransitie aanpakt, investeert in de mobiliteitstransitie naar duurzaamheid en waarin je klimaatadaptatie een plaats geeft. Dat is een ongekend grote opgave, maar er is ook een ongekend groot probleem. Dus er is echt werk aan de winkel voor het nieuw te vormen kabinet. De formatie is aanstaande, dus ik zou zeggen: pak die kans."

Flinke OV-investeringen rond Utrecht

Niet alleen moet er dringend extra geld komen voor nieuwe huizen. Ook in het openbaar vervoer zijn grote investeringen nodig, vinden de briefschrijvers. Het geld daarvoor komt nog bovenop de 1,5 tot 2 miljard die per jaar wordt geëist.
Vooral de stad Utrecht kan een OV-impuls goed gebruiken, zo is te lezen in de oproep. Er is dringend behoefte aan twee extra tramlijnen: de Merwedelijn (via de Utrechtse nieuwbouwwijk Merwedekanaalzone naar IJsselstein) en de Waterlinielijn (via het Science Park naar Zeist). Ook zou treinstation Lunetten uitgebreid én verplaatst moeten worden, waardoor die beter aansluit op andere sporen.
Deze plannen waren er al eerder, maar het kabinet zette er afgelopen april een streep door. Extra trambanen in Utrecht dienen namelijk 'geen nationaal belang'. Over treinstation Lunetten zouden eerst afspraken gemaakt moeten worden met de NS. Het kabinet vroeg zich daarom af of miljarden investeren in het Utrechtse OV wel efficiënt genoeg was.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.