Provincie bekijkt tussenstand van coronacrisis: veel verlies, maar sterke tijden op komst

© Marc van Rossum du Chattel
PROVINCIE UTRECHT - Nu de coronastorm lijkt te gaan liggen, maakt de provincie Utrecht alvast de balans op. In een nieuw rapport inventariseert de provincie de schade van de pandemie en brengt ze de weg naar het nieuwe, 'oude' normaal in kaart.
Op het gebied van gezondheid heeft het virus diepe sporen achtergelaten in de provincie. Tussen begin 2020 en eind augustus 2021 kwamen ruim 1.300 mensen te overlijden door het virus. In de provincie werden maar liefst 150.000 positieve tests afgegeven.
Bovendien heeft het virus indirect een grote impact op onze gezondheid, zowel fysiek als mentaal. De ziekenhuizen zijn nog steeds druk bezig met het wegwerken van de zorgachterstand die sinds maart 2020 is opgebouwd. Daarnaast heeft het psychisch welzijn van veel mensen te lijden gehad onder de lockdowns.
De provincie stelt dat vooral de ouderen aan de eerste periode van de crisis erg veel leed ondervonden. Zij werden vaker ziek en hun sociale leven verschraalde sterk door de lockdowns. De provincie zou graag zien dat het crisismanagement in de ouderenzorg beter overdacht wordt, zodat ouderen zelf aan kunnen geven wat ze belangrijk vinden.

Niet alleen kommer en kwel

Ook het bedrijfsleven likt de wonden. Door een zeer krappe arbeidsmarkt kunnen bedrijven minder presteren dan zij willen. De leegstand in de binnensteden is in de coronacrisis alleen maar verder toegenomen.
Toch benadrukt de provincie dat het niet alleen maar kommer en kwel is. In het rapport wordt gesproken van een overgangsperiode, "tussen enerzijds sombere herinneringen aan de schade die velen opliepen, en anderzijds uitkijken naar de economisch sterke tijden die voor de deur lijken te staan."
Opvallend is dat de 'klassieke' criminaliteit, zoals inbraken, overvallen en straatroven, sterk is afgenomen in de pandemie. In de periode januari tot augustus 2021 vonden 47 procent minder overvallen en 34 procent minder straatroven plaats dan in diezelfde periode 2019. Daarvoor in de plaats is de cybercrime in de provincie gegroeid met maar liefst 371 procent.

Aanhoudende klachten

De gezondheidsproblemen zullen voorlopig nog niet voorbij zijn, voorspelt de gemeente. Naast dat er mensen ziek zullen blijven worden, worstelen sommigen met aanhoudende klachten door long-covid. De psychische klachten zullen ook niet zomaar opgelost zijn.
Ook de manier waarop we naar werk kijken is volgens de provincie blijvend veranderd. We zullen over het algemeen minder op kantoor gaan werken, al benadrukt de provincie dat dat niet voor iedereen opgaat. Zo blijkt dat mannen over het algemeen makkelijker thuis werken omdat zij minder last ervaren van de aanwezigheid van kinderen. Ook zal een deel van de mensen zelf liever op kantoor werken, om zo min mogelijk te missen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.