Verbreding Rijnbrug veel duurder: provincie Gelderland houdt hand op de knip, Rhenen verbijsterd

© RTV Utrecht
RHENEN - De verbreding van de brug over de Rijn bij Rhenen valt 65 miljoen euro duurder uit dan de geraamde 85 miljoen euro. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door de provincies Utrecht en Gelderland.
De toename komt onder meer door kostenstijging van materiaal en bouwkundig advies. Drie bestaande brugpijlers zijn daarnaast niet stevig genoeg om meer verkeer te dragen. Deze moeten daarom verstevigd worden.
Maar de belangrijkste toename komt door het meenemen van het budget voor de risico's en indexatie van de prijzen. Volgens een Statenbrief van de provincie Gelderland is daar bij de besluitvormingsmomenten in 2012 en 2018 geen rekening mee gehouden. De stikstofuitstoot en chroom-6 in de gebruikte verf kunnen daarnaast ook nog een spaak in het wiel steken.

Hand op knip

Door de kostenstijging hangt de verbreding nu aan een zijden draadje. Volgens Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland zijn er namelijk "geen middelen voor deze extra kosten" en kan niet worden uitgesloten dat er nog meer kostenstijgingen komen.
De gemeente Rhenen is verbijsterd over deze aankondiging. "Dat juist de provincie Gelderland nu geen financiële ruimte meer ziet, is echt onbegrijpelijk. Het geeft wat mij betreft met al deze nieuwe onzekerheid blijk van bestuurlijke onbetrouwbaarheid, die onze inwoners en ondernemers keihard raakt", laat wethouder Hans Boerkamp weten in een schriftelijke reactie. "Wat mij betreft gaan we op zeer korte termijn met provincies, regio's en gemeenten om de tafel over deze impasse."
De provincie Gelderland twijfelt of het door wil gaan met het project, maar laat ook weten " alle opties komende weken te gaan verkennen". Dit wil Gedeputeerde Staten doen samen met de provincie Utrecht en de regio.

Lange files

De Rijnbrug wordt in de spitsuren veel gebruikt door verkeer dat de lange files op de snelweg A2 wil mijden. Ook steken veel weggebruikers via de Rijnbrug door van de A12 naar de A15 en omgekeerd. De brug heeft maar één rijstrook in beide richtingen en dat leidt tot lange files op de N233. Volgens de gemeente kan er dus niet langer gewacht worden op een oplossing en is de verbreding essentieel om het fileprobleem in Rhenen op te lossen.
De werkzaamheden aan de brug zouden in 2025 klaar moeten zijn. Afgezien van de meerkosten, moet eerst ook nog blijken of de verleende natuurvergunning voor de brug wel afdoende is. Het kan zijn dat de Raad van State beslist dat voor grote wegenprojecten de stikstofuitstoot uitgebreider moet worden beschreven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.