Schreeuwend tekort aan bakkers: 'De jeugd wil die nachten niet meer werken'

HARMELEN - Hoewel voor de meeste mensen de werkdag om een uur of negen 's ochtends begint, gaat bij Sietse Griffioen in Harmelen dagelijks rond 01.00 uur 's nachts de wekker. Tijd om de bakkerij aan te slingeren. En tegenwoordig zelfs zes dagen in de week, in plaats van vijf. Het lukt hem namelijk maar niet om aan een collega-bakker te komen.
"Het is een schitterend vak", begint Sietse Griffioen zijn verhaal. "Het is zo mooi om met je handen bezig te zijn. Je moet natuurlijk affiniteit hebben met deeg draaien en dat soort dingen." Er is wel iets geautomatiseerd in de bakkerij, maar veel doet hij nog zelf. "Het is arbeidsintensief. Gist gaat rijzen natuurlijk, daar moet je op tijd bij zijn. En als je er één keer te veel zout bij doet, kan je zo honderd broden weggooien."

Heel Holland Bakt

Die expertise heeft Griffioen ook pas sinds kort. Hij is namelijk eigenlijk banketbakker en zijn collega bakte het brood. Maar toen de collega wegging, en er niet makkelijk een opvolger te vinden was, is hij het zelf gaan doen. "Ook hartstikke leuk eigenlijk, om nu daarmee bezig te zijn." Maar het is flink aanpoten. Met een aantal collega's werken ze nu een dag extra om het allemaal bol te werken. En met de feestdagen in het vooruitzicht, hoopt hij op een nieuwe collega.
Waarom het zo lastig is om aan personeel te komen, dat weet Griffioen ook niet precies. "Ik dacht dat het bakkersvak nog wel aantrekkelijk zou zijn, ook met al die programma's als Heel Holland Bakt. Maar het lijkt wel of de jeugd de nachten niet meer wil werken."
Schreeuwend tekort aan bakkers: 'De jeugd wil die nachten niet meer werken'

Opleidingen

'Bedenk wel: bakkers zijn niet van suiker. Je bent bereid om vroeg op te staan en hard te werken', is te lezen op één van de website van een Brood- en Banketbakkersopleiding. Misschien wel één van de redenen dat de helft van de jongeren die de opleiding volgt, uiteindelijk geen bakker wordt, zegt Marie-Hélène Zengerink, directeur van de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV).
De werktijden zouden best te maken kunnen hebben met het personeelstekort, denkt Zengerink. "Er zit ook wel wat ontwikkeling in om het bakken naar de dag te halen. Maar dan heb je wel een bepaalde schaalgrootte nodig. Om de nachtdiensten te verdelen." Ook kan het overdag bakken helpen bij het aantrekken van nieuw talent. "Als je mensen ziet bakken in de winkel, dan denken jongeren misschien wel: dat wil ik ook doen."

Duurzame inzetbaarheid

Vandaag wordt er overlegd over de cao voor bakkers. "Dat gaat natuurlijk altijd over primaire arbeidsvoorwaarden, maar wij willen ook de duurzame inzetbaarheid benadrukken. Zorgen dat mensen hun leven lang met plezier en gezond werken in de bakkerij. Hoe leuk is het om op je 57ste nog een training te doen", vraagt ze zichzelf hardop af. "Waarom zou je dat alleen doen als je 20 bent?" En Zengerink ziet nog een belangrijk voordeel aan het vak. "Je hoeft niet meer naar de sportschool, want die gespierde armen krijg je er gratis bij."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.