Griepprikdag start in De Meern met aandacht voor zwangeren en overgewicht

DE MEERN - Met een wit t-shirt en een prik in de arm trapt staatssecretaris Paul Blokhuis vandaag de Nationale Griepprik af in Zorgcentrum Veldhuizen in De Meern, zijn overhemd heeft hij voor het gemak even uitgetrokken. Met een stevig griepseizoen in het vooruitzicht is de prik dit jaar voor verschillende organisaties extra belangrijk.
Staatssecretaris Blokhuis krijgt een griepprik in De Meern.
Staatssecretaris Blokhuis krijgt een griepprik in De Meern. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Genoeg vaccins?

De doelgroep van de prik is uitgebreid met onder andere zwangere vrouwen en mensen met overgewicht. Volgens Ted van Essen, voorzitter van de Nederlandse Influenza Stichting in Amersfoort, was dat broodnodig. "De WHO had het over zwangere vrouwen in 2012 al geadviseerd, dus Nederland is er rijkelijk laat mee. Van mensen met een hoger lichaamsgewicht is het minder lang bekend, eigenlijk sinds corona pas, maar blij zijn we er sowieso mee. Gemiddeld krijgt tien procent van de mensen griep ieder jaar, maar een deel daarvan merkt dat niet, heeft geen symptomen. Maar je kan wel andere mensen besmetten."
Omdat het griepvirus vorig jaar door de corona-maatregelen amper aanwezig was, zou het nu heftiger terug kunnen komen, zegt Van Essen. "Het hangt er een beetje van af hoe we ons gedragen, als we verder afstand houden en onze handen blijven wassen, dan kan het goed gaan, maar iedereen laat al die dingen steeds meer los, dus dan zijn we wel bang dat er een epidemie met influenza zou kunnen komen."
Vanochtend werden in De Meern de eerste griepprikken gezet
Hoewel er vorig jaar tekorten waren omdat de prik onverwachts zó populair was, verwacht Van Essen dit jaar geen problemen. "Vorig jaar zei de staatssecretaris: 'dit nooit meer'." Volgens hem is het beter om een overschot te hebben dan een tekort. Kort gezegd: "Er zijn meer dan genoeg vaccins."
Een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging uit Utrecht is minder optimistisch. Ze geeft aan een goede opkomst te verwachten: zo'n drie miljoen van de zes miljoen mensen die worden opgeroepen, precies de helft dus. Toch zegt ze dat het spannend kan worden, omdat de meeste vaccins al voor de zomer zijn besteld, terwijl de nieuwe doelgroepen pas in september werden aangekondigd. "Maar we verwachten wel dat het goed gaat komen, want de groep die nu ook een uitnodiging heeft gehad is niet heel erg groot."
Risicogroepen worden opgeroepen om de griepprik te halen
Risicogroepen worden opgeroepen om de griepprik te halen © RTV Utrecht
Ook Nienke Bleijenberg krijgt de prik vandaag in het Julius gezondheidscentrum in De Meern. Ze is zwanger van een tweeling. "De baby's zijn meteen ook beschermd tot zes maanden na de geboorte en daarom vind ik het advies om juist als zwangere een prik te krijgen prima. Het is ook fijn om juist als je zwanger bent, fit te blijven. Ik voel niks van de prik van en dat verwacht ik ook niet."

Zorgpersoneel gevaccineerd

Een van de hoofddoelen van de Griepprikdag dit jaar is dus het promoten van de prik bij de 'nieuwe' risicogroepen. Een ander doel is om het zorgpersoneel zélf aan te sporen de prik te nemen. Hun vaccinatiegraad blijft namelijk nog achter.
Ted van Essen krijgt de griepprik
Ted van Essen krijgt de griepprik © RTV Utrecht
Volgens Van Essen een kwalijke zaak, want het zorgpersoneel kan zelf ook mensen besmetten die kwetsbaar zijn voor de griep. Maar waarom is die vaccinatiegraad relatief laag? Van Essen geeft aan dat het in veel gevallen niet is onderzocht, maar waar het wel is onderzocht ziet hij dat het zorgpersoneel vaak dezelfde argumenten gebruikt als mensen die buiten de zorg werken. "Namelijk dat ze zelf nooit ziek worden van de griep, of dat het vaccin zelf ze de griep geeft. Uiteindelijk zijn het net mensen, die zorgmedewerkers."

En dat andere vaccin?

Naast de griepprik is er natuurlijk een ander vaccin dat nog steeds een belangrijke rol in de samenleving heeft: het coronavaccin. Het maatschappelijk debat over dat vaccin is nog niet klaar, wat voor effect heeft dat op de griepprik? Huisarts Renske van der Sande denkt dat mensen juist méér prikken gaan laten zetten, deels dankzij de coronapandemie. "Ik verwacht eigenlijk dat meer mensen 'm gaan nemen dit jaar, omdat ze toch banger zijn dat ze heel ziek gaan worden van de griep."
Volgens Ted van Essen is er één groot verschil tussen het coronavaccin en de griepprik: die laatste bestaat veel langer, al zo'n zeventig jaar. "Dus het argument dat het niet goed onderzocht is, gaat niet op." Daarnaast hebben mensen veel minder bijwerkingen van de griepprik. "Waar je bij het coronavaccin echt een dag hoge koorts hebt, zie je dat bij de griepprik eigenlijk nooit. Dus het is een absoluut veilig vaccin."
Met die kennis in het achterhoofd heeft Van Essen zich vanochtend in De Meern laten prikken. Hoeveel mensen er nog volgen, en of er genoeg vaccins gaan zijn, valt nog te bezien. Het prikseizoen is in ieder geval begonnen - maar het griepseizoen? Dat laat hopelijk nog even op zich wachten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.