Bewoners Zandpad bij Maarssen wachten al jaren op fietsstraat voor gevaarlijke weg: 'Je houdt je hart vast'

STICHTSE VECHT - Bewoners aan het Zandpad willen dat de gemeente Stichtse Vecht zo snel mogelijk iets doet aan het Zandpad tussen Maarssen en Nieuwersluis. De weg is al jaren onveilig en bewoners zijn doodsbang om met hun kinderen de gevaarlijke weg over te steken. Drie jaar geleden besloot de gemeenteraad al om van de weg een fietsstraat te maken. Maar die ligt er nog steeds niet.
Het Zandpad is een prachtige slingerweg in de gemeente Stichtse Vecht. De weg kronkelt langs de Vecht en kent een cultuurhistorisch karakter. Wielrenners, wandelaars, motoren en automobilisten maken dan ook veel gebruik van de weg.
Bewoner Gerrie van den Berg over de gevaarlijke situatie aan het Zandpad
Gerrie van den Berg (47) woont al zo'n dertig jaar aan het Zandpad. Hij vindt het er prettig wonen en zou voor geen goud willen verhuizen. Maar zijn woonplezier wordt al enige tijd verpest door de gevaarlijke verkeerssituatie. "Het Zandpad is het Zandpad niet meer", vertelt hij.

Onveilig

De weg staat in de top 10 van onveilige wegen in de gemeente. Op sommige delen mogen bestuurders 60 km/uur rijden; op andere delen 50 km/uur. Volgens verschillende bewoners rijden automobilisten er steevast te hard. Daarnaast rijdt er regelmatig zwaar vrachtverkeer over en kent de weg een aantal onoverzichtelijke bochten. Dat maakt de weg onveilig, met name voor fietsers en bromfietsers.
Regelmatig gebeuren er ongelukken. In acht jaar tijd zijn er 36 ongevallen geregistreerd, waaronder één met een dodelijke afloop. Volgens de gemeente lijkt er 'geen sprake van een uitzonderlijk aantal gevallen, hoewel elk slachtoffer er een teveel is.' Maar uit een verkeersongevallenregistratie van de gemeente zelf uit 2017 blijkt dat er juist 'relatief veel letselongevallen' op de weg plaatsvinden.

Doodsbang

Bewoners zien het dagelijks misgaan. Fietsers die in de berm worden gedrukt en gewond raken, automobilisten die in het water belanden, wandelaars die moeten uitwijken. "Het is wachten tot het volgende ongeluk", vertelt een bewoner aan het Zandpad.
Je houdt je hart vast dat er iets met je kinderen gebeurt.
Gerrie van den Berg, bewoner aan het Zandpad
Gerrie laat zijn kinderen allang niet meer alleen de weg oversteken. Hij vindt de weg te gevaarlijk en fietst het liefst met zijn kinderen mee naar school. "Je houdt je hart vast dat er iets met je kinderen gebeurt", vertelt hij. Andere bewoners delen deze zorgen.

Geen zicht op fietsstraat

Drie jaar geleden besloot de gemeenteraad om van het Zandpad een fietsstraat te maken zodat er minder auto's komen. Het wegdek krijgt dan een rode kleur, auto's zijn er te gast en de maximale snelheid is 30 km/uur. Bewoners zijn blij met die aangedragen oplossing en zijn voorstander van de fietsstraat. Zij hopen dat het Zandpad dan weer veilig wordt.
Drie jaar later is er echter nog geen zicht op een fietsstraat. Sterker nog, er is geen schop in de grond gezet. Het is nog onbekend wanneer de fietsstraat wordt opgeleverd. Momenteel werkt de gemeente aan een 'startnotitie voor een mobiliteitsplan' en wordt 'in kaart gebracht wat de gevolgen zijn van het inrichten van de beoogde fietsstraat'. De gemeente laat weten dat zij naar verwachting begin volgend jaar uitsluitsel over de weg geven.
Bewoners aan het Zandpad willen dat de fietsstraat er zo snel mogelijk komt.
Bewoners aan het Zandpad willen dat de fietsstraat er zo snel mogelijk komt. © RTV Utrecht / Lisa Dekker
Tot verbazing van de bewoners. "Het hoeft geen hogere wiskunde te zijn. Het besluit is al genomen, de borden, de verf, alles is al bedacht. Ik zou niet weten waarom dat niet op korte termijn aangelegd kan worden. En men doet wat eigenlijk is afgesproken", zegt Gerrie.

Stilliggende projecten

Het is niet het eerste project van de gemeente dat lang op zich laat wachten. In april werd nog besloten om niet-urgente zaken stop te zetten. De rek bij ambtenaren was eruit. Die kregen door corona meer werk op hun bordje en de gemeente heeft ook last van een groot personeelstekort.
Veilig Verkeer Nederland (VVN) raadt bewoners aan het Zandpad intussen aan om melding te maken bij hun eigen meldpunt. VVN kan dan samen met de bewoners in gesprek gaan met de gemeente.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RTV Stichtse Vecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.