Meerderheid raad Vijfheerenlanden wil geen grote windturbines: 'Ho, dit gaat ons te snel'

Zulke grote windmolens ziet een meerderheid van de raad in Vijfheerenlanden niet verschijnen
Zulke grote windmolens ziet een meerderheid van de raad in Vijfheerenlanden niet verschijnen © RTV Utrecht
VIJFHEERENLANDEN - Het college van Vijfheerenlanden moet niet 'klakkeloos' grote windturbines neerzetten, maar op zoek gaan naar alternatieven. Dat oordeelde een meerderheid van de raad tijdens zijn vergadering donderdagavond. "Kijk eerst eens of die giga-molens niet op zee kunnen worden geplaatst, voordat je ze in onze natuur neerzet."
Het werd een lange avond voor de raadsleden van Vijfheerenlanden. Een pittig debat over de RES - de Regionale Energiestrategie - leidde tot urenlang gepraat over hoe de gemeente kan bijdragen aan groenere energie. Dat Vijfheerenlanden zal moeten bijdragen, staat vast. Maar waar een groot gedeelte van de raad over viel: ze was het niet eens met het voorstel van het college om drie grote windturbines in de gemeente neer te zetten.
Om aan alle duurzaamheidsambities van de RES te voldoen, had de gemeente Vijfheerenlanden zich toegelegd om drie grote windmolens te gaan plaatsen. Daarvoor waren drie zogeheten zoekgebieden in beeld: langs de A27 bij Lexmond, langs de A2 bij het al bestaande windpark Autena in Vianen, en in de weilanden bij Zijderveld. Na de raadsvergadering is het echter niet duidelijk of die grote windturbines er überhaupt gaan komen; een meerderheid van de raad wil ze namelijk niet en ziet liever kleinere exemplaren of zonne-energie.
Vier partijen, VVD, CDA, SGP en VHL Lokaal, dienden een amendement en een motie in, die vervolgens met een grote meerderheid werden aangenomen. Ze willen onder meer dat de raad "weer bij nul" begint en alle zoekgebieden opnieuw gaat bekijken.
"Dat betekent dus dat wij zeggen: doe een herstart", zegt Maria de Jong van het CDA. "Kijk nog eens naar alle plekken waar ze mogelijk kunnen komen en denk dan zeker ook aan kleinere windmolens. En praat dan ook écht met inwoners. Dat is in onze ogen nog te weinig gedaan. Inwoners moeten nog meer de kans krijgen mee te denken. Daarom wilden we aangeven: ho, dit gaat ons allemaal te snel."

Zoeken naar alternatieven

Meerdere partijen zijn bang dat het hek van de dam is als Vijfheerenlanden eenmaal grote windturbines in de gemeente heeft staan. "Niet dat straks onze gemeente volligt met turbines, omdat wij toevallig de meeste ruimte van alle gemeenten in Utrecht hebben", zegt Hanneke van der Leun van de VVD. "Kijk naar alternatieven. Waarom hebben we hiervoor nog helemaal niet gekeken naar zon op het dak, bijvoorbeeld?"
In de motie die de vier partijen indienden, vroegen ze het college windturbines niet zomaar te plaatsen, maar eerst op andere factoren te letten. Ze willen eerst zeker weten dat er niet voldoende ruimte is op zee, voordat extra windturbines in Vijfheerenlanden worden neergezet. Ook vragen ze geen turbines te plaatsen voordat het onderzoek naar de gezondheidseffecten is afgerond.

'Dovemansoren'

Fracties die dit amendement en deze motie niet steunden, spraken tijdens de raadsvergadering hun verbazing uit. Hoeveel kost zo'n nieuw onderzoek naar al die zoekgebieden bijvoorbeeld, stelden meerdere fracties. "Waarom die zoekgebieden nóg een keer bekijken? Ze zijn toch niet voor niets al afgevallen?", vroeg GroenLinks zich af. Ook D66 was verrast. "Zien deze partijen de noodzaak van de energietransitie niet? We moeten nú handelen. Maar dat lijkt aan dovemansoren te zijn gericht."
Wethouder Christa Hendriksen, die op dit dossier zit, gaf aan het begin van de vergadering al aan dat alleen zonnepanelen op daken niet voldoende zou zijn om de duurzaamheidsambities te behalen. "Daarom zijn in mijn ogen die windturbines nog steeds nodig."

Vertraging?

Wel neemt Hendriksen het amendement en de motie mee naar het overleg dat ze heeft met de andere 15 Utrechtse gemeenten over de RES. Of dit vertraging gaat opleveren tot het in Vijfheerenlanden écht duidelijk is hoe zij die groenere energie gaat invullen? De wethouder denkt dat het hierdoor in principe niet wordt vertraagd. "We blijven hoe dan ook verder praten met onze inwoners over dit onderwerp. Die participatie loopt gewoon verder", besluit ze.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SRC.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.