Montfoortse raad ketst U16-bod energiestrategie af, provincie vindt dat 'spijtig'

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
MONTFOORT - De raad van Montfoort is niet akkoord gegaan met de plannen voor de Regionale Energiestrategie (RES). Er wordt te veel van Montfoort gevraagd, vindt de raad. Ook moet er meer gekeken worden naar andere manieren van energie opwekken, naast zon en wind. De provincie vindt het jammer dat Montfoort 'nee' zegt tegen het U16-plan. Welke consequenties dit besluit heeft, is nog niet duidelijk.
Op de valreep van de deadline (1 oktober) sprak de raad van Montfoort zich uit over het goedkeuren van RES 1.0. Dat is een plan van de U16 waarin onder meer staat waar in de regio energie opgewekt kan worden, hoeveel dat moet zijn en of dat met zon- of windenergie kan. Voor de U16, een samenwerkingsverband tussen zestien gemeenten in de provincie, geldt dat er 1,8 TWh duurzame opgewekt moet worden.
Dat is te veel, vinden een paar partijen in Montfoort. Er bestaat de angst dat het gezamenlijk opwekken van zoveel energie de groene omgeving van Montfoort flink gaat aantasten. Daarnaast is er in het plan te weinig aandacht voor kleinschalige manieren van stroom opwekken, zoals zonnepanelen op daken. Ook kleine beetjes helpen mee aan het grote resultaat, zo vindt een enkeling.

Niet altijd te realiseren

Verschillende raadsleden pleiten dus voor actieve stimulatie voor zon op dak. Tijdens een eerdere commissieavond over de RES gaf wethouder Yolan Koster aan dat de gemeente wel degelijk in gesprek is met inwoners uit Montfoort over het plaatsen van zonnepanelen op hun daken. Op de helft van de daken op het industrieterrein zouden al panelen liggen. "Montfoort loopt daarmee voorop", aldus de wethouder.
Maar realistisch gezien passen niet op alle daken zonnepanelen en dat is niet het enige probleem. In de gemeente Montfoort ligt te weinig kabel om alle energie op te vangen en terug te geven aan het net. Stedin wil pas investeren als daar reden toe is. Naast dat praktische bezwaar zitten verzekeringen ook niet altijd op het plaatsen van panelen te wachten vanwege brandveiligheid.

Provincie teleurgesteld

Tijdens de raadsvergadering gisteravond stemden vijf mensen voor en tien mensen tegen RES 1.0 waarmee het voorstel werd verworpen. De provincie vindt het 'spijtig' dat Montfoort niet heeft ingestemd met dit gezamenlijke bod. Het uitgangspunt blijft dat de RES U16 in 2030 1,8 TWh duurzame opwek realiseert.
Wat de consequentie voor Montfoort is na het weg ketsen van dit bod, valt nog niet te zeggen. Er zijn nog een aantal gemeenteraden binnen de U16 die zich de komende weken moeten uitspreken over de RES. Daarna komen de bestuurders bij elkaar om vervolgstappen te bespreken. Dan wordt ook duidelijk welke rol Montfoort straks speelt binnen de U16.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RPL Woerden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.