Meer Utrechters willen een prik nu coronapas verplicht wordt

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal mensen in de provincie Utrecht dat zich voor een coronavaccin meldt neemt weer fors toe. De GGD Regio Utrecht vermoedt dat de coronapas, die op steeds meer plekken in het uitgaansleven nodig is, een belangrijke oorzaak is.
Het demissionaire kabinet kondigde dinsdagavond aan dat vanaf 25 september een coronatoegangsbewijs verplicht wordt bij een bezoek aan horeca, cultuur en evenementen. Wie naar bijvoorbeeld een restaurant of een bioscoop wil zal een digitaal of papieren certificaat moeten tonen waauit blijkt dat de drager ervan volledig gevaccineerd is, recent negatief is getest of volledig is hersteld van een coronabesmetting.

Drukker bij priklocaties

Gisteren belden 1773 mensen voor een prikafspraak bij de GGDRU, terwijl vorige week de teller aan het eind van de dag meestal rond de 1300 bleef steken. Ook bij de priklocaties waar mensen vrij kunnen binnenlopen is het aanzienlijk drukker. In Breukelen, waar gisteren voor het laatst zonder afspraak werd gevaccineerd, kwamen gisteren zo'n duizend mensen. Vorige week waren het er nog vijfhonderd. In de Adventkerk in Amersfoort ontstond vanavond een lange rij van mensen die en vaccinatie wilden. De GGDRU riep zelfs op vandaag niet meer te komen.
Op het Utrecht Science Park, waar de laatste tijd zo'n tachtig studenten per dag een vaccin kwamen halen, werden op de dag na de persconferentie liefst 215 prikken gezet.
Gevraagd om een verklaring zegt een woordvoerder dat bij het aanmelden voor vaccinatie geen redenen worden geregistreerd. Wel noemde ze het aannemelijk dat het regeringsbeleid bijdraagt aan een stijging van het aantal mensen dat zich aanmeldt voor een prik. Utrecht volgt met die toename het landelijke beeld.

Vaccinatiedrang

De beperkingen die door mensen zonder vaccinatie worden gevoeld lijken een belangrijke aanleiding om nu alsnog voor inenting te kiezen. Toch zijn de Nederlanders die die zogenoemde 'vaccinatiedrang' steunen in de minderheid, aldus het RIVM in Bilthoven.
Een enquête die vanmorgen voorafgaand aan het Kamerdebat over het coronabeleid werd aangeboden aan Kamerleden wijst uit dat 40 tot 45 procent van de ondervraagden voor maatregelen is die de bewegingsvrijheid van ongevaccineerden beknot. Ongeveer 25 tot 35 procent is tegen en de rest twijfelt.

Kwetsbare patiënten

In situaties waarin meer risico's meespelen, zoals bijvoorbeeld wanneer zorgmedewerkers voor kwetsbare patiënten moeten zorgen, zijn meer mensen voor enige vorm van zogenoemde 'vaccinatiedrang'. 60 procent van de ondervraagden uit het onderzoek is in dat geval voor beperkende maatregelen voor ongevaccineerde zorgverleners.
De meningen over het vaccinatiebeleid verschillen sterk tussen gevaccineerde en ongevaccineerde mensen. Van de gevaccineerde deelnemers aan het onderzoek vindt 70 procent het acceptabel als ongevaccineerde zorgmedewerkers niet met kwetsbare patiënten zouden mogen werken. Van de mensen die zelf geen vaccin willen vindt 70 procent dit juist onacceptabel.

Gecombineerde onderzoeken

De resultaten komen uit twee gecombineerde onderzoeken onder een representatieve groep van in totaal 3000 mensen. Het onderzoek werd gehouden tussen half augustus en begin september dit jaar. De vaccinatiegraad onder de deelnemers was ongeveer even hoog als die van de Nederlandse bevolking op dat moment.
Het onderzoek werd via een website ook opengesteld aan alle Nederlanders van 18 jaar en ouder. 33.000 mensen vulden daar de vragenlijsten in. Deze afzonderlijke groep is geen representatieve afspiegeling van de bevolking.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.