Rust en veiligheid voor Afghaanse vluchtelingen in Huis ter Heide: 'Dit is ons tweede thuisland'

ZEIST - Op 23 augustus werd in allerijl Walaardt Sacré Kamp geopend voor vluchtelingen uit Afghanistan. In de tijdelijke noodopvang wonen nu zo'n 400 mensen. "Het zijn voornamelijk grote gezinnen met veel kinderen", vertelt adjunct-locatiemanager Giorgis Tsimarakis.
Drie vluchtelingen in Huis ter Heide.
Drie vluchtelingen in Huis ter Heide. © RTV Utrecht
"De meeste mensen die we hier hebben, zijn daadwerkelijk voor de Nederlandse overheid in dienst geweest", vervolgt Tsimarakis. Het zijn tolken, beveiligers en stafmedewerkers. Mensen die mogelijk gevaar lopen nu de Taliban aan de macht is.
In de ontbijzaal vertelt een Afghaanse vrouw over haar leven in de noodopvang. In Afghanistan werkte ze onder andere voor Nederlandse journalisten. "We zijn veilig en leven hier zonder gevaar", vertelt ze. Een deel van haar familie zit nog in Afghanistan. "Als het mogelijk is, hoop ik dat ze hier komen en dat hun leven wordt gered."
De situatie in Afghanistan is volgens de vrouw levensgevaarlijk voor mensen die werkten voor de regering of de media. "De Taliban doodt die mensen, ze zoeken naar die mensen en doden ze. En wij zijn de mensen die met de regering samenwerkte, dus ons leven is in gevaar."

IND

Het terrein van Defensie in Huis ter Heide is in tweeën gesplitst vertelt locatiemanager Tsimarakis. "Defensie maakt ook nog gebruik van dit terrein, het andere deel is voor het COA." Op 23 augustus arriveerden honderd vluchtelingen, dat aantal liep snel op naar vierhonderd. "We moesten met spoed het een en ander regelen voor evacuees uit Afghanistan, met dank aan Defensie is dat gelukt."
De ontbijtzaal.
De ontbijtzaal. © RTV Utrecht
De Afghanen die in Huis ter Heide aankwamen waren geschrokken. "Die hebben de situatie op het vliegveld in Kabul meegemaakt. Dat was verschrikkelijk om te zien. Ze zijn dankbaar dat ze hier zijn en dat wij een veilige leefomgeving hebben weten te creeëren."
"Ik denk dat dit ons tweede thuisland is, we zijn zo blij hier", vertelt de Afghaanse vrouw. Of ze ook in Nederland kan blijven is aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Taimarakis: "Deze mensen zijn hier met spoed uit Afghanistan overgevlogen, momenteel worden ze geregistreerd en dan gaat de IND beslissen met hoe het verder gaat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.