Politie gaat samenwerken met Hogeschool Utrecht: 'Het is belangrijk dat we studenten erbij betrekken'

© Tobias Bos
UTRECHT - Een carrière bij de politie. Voor de ene persoon een droombaan en een ander moet er totaal niet aan denken. Hoe dan ook Politie Midden-Nederland, het Instituut voor Veiligheid en het lectoraat Kennisanalyse Sociale Veiligheid van Hogeschool Utrecht gaan samenwerken om studenten te enthousiasmeren voor een baan bij de politie. Ook willen de organisaties kennis met elkaar uitwisselen.
"Wij hebben als organisatie te maken met grote vraagstukken. Denk aan ondermijning, cybercrime en personen met verward gedrag. Het zijn dingen waar we ons nadrukkelijk mee bezig moeten houden en dan is het belangrijk dat we studenten erbij betrekken. Omdat zij op een andere manier naar de problematiek kijken dan wij als organisatie gewend zijn", vertelt Wim Hoonhout, woordvoerder bij de politie.
Een samenwerking tussen de drie organisaties ligt natuurlijk voor de hand. Maar dat nu pas die stap is genomen, vindt Hoonhout niet erg. "Al doende leert men. Nu zijn we toe aan een nieuwe fase om nadrukkelijk die samenwerking op te zoeken. Wat we misschien in het verleden hadden kunnen doen is een beetje koffiedik kijken. We hopen ook als organisatie op een andere manier kijken naar de problematiek en wij aan de andere kant de studenten iets mee kunnen geven voor de nabije toekomst."

Convenant

Om die samenwerking kracht bij te zetten, is er vandaag een convenant ondertekend. Maar hoe ziet de samenwerking er in de praktijk nou uit? Studenten bij de hogeschool krijgen gastcolleges van mensen uit de praktijk van politie Midden-Nederland. Daarnaast krijgen studenten de mogelijkheid om stages te lopen en afstudeeropdrachten te vervullen bij verschillende afdelingen van politie Midden-Nederland. Docenten en onderzoekers van HU zullen gezamenlijk onderzoeksprojecten opzetten en bijscholing verzorgen bij de politie-eenheid.
De samenwerking van Politie Midden-Nederland met andere scholen en instellingen staat niet op zich. Het korps wilde komende jaren inzetten op dit soort samenwerkingen. "De versterking van de allianties gaat onze eenheid op meerdere manieren helpen in de richting van de politie van overmorgen én de politie voor iedereen', aldus politiechef Martin Sitalsing.
En dat is ook hard nodig: "De komende jaren zullen 15.000 tot 17.000 mensen de Nederlandse politie verlaten. Dat is een forse uitstroom gebaseerd op de vergrijzing van onze organisatie en als we studenten op die manier kunnen enthousiasmeren voor het werk bij de politie en zij ook nog is een keer vanwege hun Hbo-opleiding extra kwaliteiten kunnen toevoegen aan de organisatie, ben je natuurlijk gek als je daar je ogen voor sluit."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.