RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechters naar woonprotest: 'Mensen worden weggejaagd'


UTRECHT - Onder het motto 'wij laten ons niet meer uitwonen' protesteren betogers vanmiddag in Amsterdam tegen het huidige woningbeleid. Ze spreken zich uit tegen de 'kolossale wooncrisis' in Nederland, waarmee ze onder meer doelen op de almaar stijgende huizenprijzen en het tekort aan sociale huurwoningen. Een groep Utrechters verzamelde vanochtend om vervolgens naar het protest te trekken.

 Lokale PvdA-leden maken protestborden voor het woonprotest in Amsterdam. Lokale PvdA-leden maken protestborden voor het woonprotest in Amsterdam. | Foto: RTV Utrecht

Ontmoetingsplek: de Croeselaan, vlakbij de Jaarbeurs. Hier wil de gemeente onder het mom van 'healthy urban living' een moderne, groene woonwijk bouwen. Als de plannen voor dit Beurskwartier doorgaan, komen er drieduizend huizen. Een rij jaren-dertigwoningen moet tegen de vlakte. Niet om plaats te maken voor nieuwe huizen, maar voor een park.

Het doet pijn als je je huis uit moet zonder dat je daarvoor kiest"
Thijs de Bekker, bewoner Croeselaan

Bewoners zijn verontwaardigd. "Het doet pijn als je je huis uit moet zonder dat je daarvoor kiest", vertelt Thijs de Bekker. Hij woont sinds 2004 in een eengezinswoning aan de Croeselaan voor 580 euro per maand. Een huurprijs waar menig Utrechter jaloers van wordt. "Het is ook belachelijk wat sommige gezinnen betalen en wat je dan overhoudt", vindt hij.

Actie tegen sloopplannen Croeselaan: 'Dit is niet uit te leggen'


Groeiende stad
De straat loopt uit en er lopen ook veel mensen rond in rode T-shirts. Ze zijn van de lokale PvdA-afdeling, die met het Croeselaanverhaal in gedachten naar Amersterdam gaan. Op kartonnen protestborden kalken ze leuzen als 'Geen eigen huis, geen plek onder de zon' en 'Een huis is om in te wonen, niet om een rijke prins te belonen'.

 Bewoner Thijs de Bekker zit in onzekerheid: kan hij in zijn huis blijven wonen? Bewoner Thijs de Bekker zit in onzekerheid: kan hij in zijn huis blijven wonen? | Foto: RTV Utrecht

"Dit is typerend voor Utrecht", zegt fractievoorzitter Rick van der Zweth. "De stad groeit en mensen met een laag inkomen worden daar de dupe van. Ze worden weggejaagd om plaats te maken voor dure nieuwbouw." Terwijl hij naar het Rabobankkantoor aan de overkant wijst, zegt hij: "Omdat zij hier in een parkje willen lopen, worden betaalbare huizen gesloopt. Dat valt toch niet uit te leggen?"

Ik moest 60.000 euro overbieden, echt bizar"
Jacolien Krooneman, lid PvdA

Partijcollega Jacolien Krooneman zegt haar stem vast te hebben opgewarmd om te kunnen schreeuwen tijdens het protest. Het lukte haar vorig jaar wťl een huis te kopen. "Ik moest 60.000 euro overbieden, echt bizar." Naar eigen zeggen heeft ze "heel veel geluk" gehad. Ze vertelt over vrienden die in een studentenhuis blijven hangen, omdat ze geen eigen huis kunnen betalen.

De bewoners van de Croeselaan krijgen volgens de plannen van de gemeente even verderop een huis terug, maar zijn bang dat dat veel kleiner ťn duurder zal worden. "Ze betalen nog drie jaar hun huidige huur, maar daarna mogen de huren stijgen", aldus Van der Zweth. Dan ga je "gewoon naar de top", vermoedt bewoner De Bekker.

'Healthy urban living'
Dan arriveert ook Lilianne Ploumen, de landelijke fractievoorzitter van de PvdA. "Ik woon hier al 52 jaar en ik moet hier weg?", houdt een bewoner haar voor. Een ander probeert haar duidelijk te maken dat de woningen nog in goede staat verkeren. "Als je straks honderden euro's per maand meer moet betalen, dan heeft dat grote gevolgen voor je leven", zegt een bewoonster.

 PvdA-fractievoorzitter Lilianne Ploumen praat met bewoners over de sloopplannen PvdA-fractievoorzitter Lilianne Ploumen praat met bewoners over de sloopplannen | Foto: RTV Utrecht

Ploumen reageert met verbazing: "Mij lijkt 'healthy urban living' als je gewoon een huis hebt." Ze noemt de plannen voor het Beurskwartier "totaal krankzinnig" en "idioot". "Niemand is tegen een park", laat ze weten, "maar hier wonen mensen in een betaalbaar huis en die huizen moeten worden afgebroken voor een park. Dat is totaal idioot wat mij betreft."

We zijn een van de rijkste landen ter wereld en zetten mensen uit hun huizen, zodat andere mensen nog rijker kunnen worden"
Lilianne Ploumen, fractievoorzitter PvdA

Op de vraag of het woonprotest zin heeft, zegt ze: "Als zo veel mensen de straat opgaan, dan moet je als kabinet Rutte-III wel doof en blind zijn, wil je daar geen consequenties aan verbinden. Overal waar je komt is het tweede onderwerp van gesprek: kunnen jouw kinderen nog een huis vinden, kun jij je huis nog betalen? Dat moet echt anders."

Huisjesmelkers en projectontwikkelaars
Ze vindt dat er moet worden opgetreden tegen huisjesmelkers en projectontwikkelaars. Ploumen over de Croeselaan: "We zijn een van de rijkste landen ter wereld en zetten mensen uit hun huizen, zodat andere mensen nog rijker kunnen worden. Dat is idioot. Iedereen in Nederland heeft recht op een betaalbaar huis."

 Bewoners van de Croeselaan hebben een spandoek opgehangen Bewoners van de Croeselaan hebben een spandoek opgehangen | Foto: RTV Utrecht

Ook Thijs de Bekker laat van zich horen tijdens het woonprotest. Ondertussen hoopt hij de Utrechtse politiek ervan te overtuigen eind september tegen het bestemmingsplan van het Beurskwartier te stemmen, al weet ook hij dat dat waarschijnlijk moeilijk wordt. "We hebben hier ons woongeluk en voelen ons enorm bedreigd door onze eigen overheid", besluit hij.

Het woonprotest is de start van meerdere acties door het hele land. Na Amsterdam komen er ook protesten in Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Groningen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -