OM eist 8 jaar cel tegen Baarnaar Nils M. voor roof van schilderijen van Hals en Van Gogh

© Wikipedia
LEERDAM/BAARN - Het Openbaar Ministerie (OM) eist 8 jaar cel tegen kunstroofverdachte Nils M. uit Baarn. De man wordt ervan verdacht het schilderij 'Twee lachende jongens' van Frans Hals in augustus vorig jaar te hebben weggenomen uit museum Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam.
Ook zou hij vijf maanden daarvoor bij museum Singer in Laren het schilderij 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' van Vincent van Gogh hebben gestolen. Het museum in Laren had het werk uit 1884 in bruikleen van het Groninger Museum. Beide schilderijen zijn miljoenen euro's waard.

DNA

Volgens het OM is het bewijs tegen Nils M. overtuigend. Zo werd er onder meer dna van hem aangetroffen op aan elkaar geknoopte spanbanden die bij de roof in Leerdam werden gevonden. Vermoedelijk werden die spanbanden gebruikt om het schilderij vanaf een hoge stadsmuur bij het museum naar beneden te laten zakken.
Ook bij de roof in Laren werd vervolgens dna van de verdachte aangetroffen. Daar zat het op een stukgebroken lijst van de Van Gogh. Nils M. hield tegenover de rechters vol dat hij van beide kunstroven niets wist. Zo zou hij de spanbanden alleen gebruiken voor het repareren van auto's. Voor het dna op de lijst had hij geen verklaring. Zijn advocaat suggereerde dat de dna-sporen te vaag waren om conclusies uit te trekken.

Spoorloos

De schilderijen zijn allebei nog spoorloos. Bij huiszoeking bij Nils M. in Baarn werden ze ook niet gevonden. Volgens het OM worden ze in de criminele wereld wel ingezet als onderpand bij drugsdeals of om losgeld te vragen. Bij M. thuis in Baarn werden wel een flinke partij harddrugs en een vuurwapen gevonden. Ook hier hield de verdachte vol zelf onschuldig te zijn. Hij zou het voor onbekenden in bewaring hebben genomen.
Nils M. bleef zich regelmatig beroepen op zijn zwijgrecht, maar gaf ook aan nog nooit een voet in beide musea te hebben gezet. "Ik ben er niet geweest, niets. Ik ben beschuldigd van iets waarmee ik niets te maken heb. Ik weet ook niet wie het wel gedaan kan hebben. Ik ben helemaal geen kunstliefhebber. Ik houd wel van oude dingen." Waar hij dan wel was op het moment dat de diefstallen werden gepleegd, kon hij ook niet zeggen.
Hoe moet ik dat nou weten. Ik heb niets te maken met die schilderijen, ik heb er geen ene reet mee te maken. Ik zou niet weten wie het gedaan heeft. Ik heb ze in ieder geval niet!
Verdachte Nils M.
Dat ging er bij de officier van justitie niet in. Die vond dat overtuigend is bewezen dat Nils M. schuldig is aan diefstal van beide schilderijen, samen met een ander. Het het OM neemt dat hoog op, omdat het gaat om onvervangbaar cultureel erfgoed dat eigendom is van alle Nederlanders. Nils M. is al eerder voor kunstroof veroordeeld. In 2012 stal hij een zilveren monstrans uit Gouds museum. Ook is M. volgens het OM schuldig aan drugs- en wapenbezit.

Vordering

De gedupeerde musea willen dat de verdachte miljoenen aan schadevergoeding betaald voor de verdwenen schilderijen. Maar het OM vindt dat ze dat via de civiele rechter op M. moeten proberen te verhalen. De vordering is volgens de officier te complex en er lopen nog onderhandelingen met de verzekeraars.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak, op vrijdag 24 september.
Lege muur na diefstal schilderij Frans Hals Leerdam
Lege muur na diefstal schilderij Frans Hals Leerdam © Politie / Opsporing Verzocht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.