RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Wanpraktijken op woningmarkt, NVM pleit voor beschermde titel makelaar

NIEUWEGEIN/UTRECHT - Makelaars krijgen vaak een bonus bij de verkoop van een huis. Die bonus krijgen ze over het bedrag dat overboden wordt, meldt tv-programma Radar. Volgens het consumentenprogramma bieden makelaars bewust een huis onder de taxatiewaarde aan, zodat er veel belangstelling is en consumenten tegen elkaar op gaan bieden.

"Hierdoor slepen ze er een maximale bonus uit naast de courtage die ze al vragen", aldus het programma. Het programma bezocht een groot aantal makelaars, waarvan de meesten aangesloten zijn bij de NVM in Nieuwegein, de Nederlandse Vereniging voor Makelaars.

Volgens een woordvoerder van de NVM is elke vorm van misbruik van de bonusregelingen 'vanzelfsprekend onacceptabel'. "Als een makelaar hiervoor expres een te lage vraagprijs zou adviseren, is de kans trouwens groot dat de potentiŽle klant onder andere daarom met een andere makelaar met een realistische, hogere vraagadviesprijs in zee gaat."

Undercover
Radar ging undercover bij elf makelaars in Arnhem, Den Bosch, Den Haag, Haarlem en Utrecht en ontdekte ook dat makelaars elkaar huizen toespelen via een gezamenlijke WhatsApp-groep en onderling onderhandelen over biedingen. Een makelaar zegt tegen het programma: "Dan krijgen ze gewoon 1 procent over de totale koopsom en nog eens 10 procent over datgene wat boven de vraagprijs zit."

Dit vergroot het belang van een eerlijke werkwijze en goed advies. De consument moet er vanuit kunnen gaan dat hij kwalitatief gedegen advies krijgt en dat er geen verkeerde verwachtingen worden gecreŽerd"
Frank Haagsman van de NVM.

Volgens de NVM kan zulk gedrag voorkomen. Woordvoerder Frank Haagsman verklaart dat door de huidige 'krappe en oververhitte' arbeidsmarkt. "Dit vergroot het belang van een eerlijke werkwijze en goed advies. De consument moet er vanuit kunnen gaan dat hij kwalitatief gedegen advies krijgt en dat er geen verkeerde verwachtingen worden gecreŽerd."

Beschermde titel
Hij benadrukt dat de vereniging pleit voor de herinvoering van de beschermde titel van makelaar. "Daarmee is beter gedrag en handhaving voor de complete branche gewaarborgd en kunnen de cowboys uit het zadel worden geworpen. Want een beschermde titel met waarborgen kun je tenslotte verliezen."

Hij roept kopers tenslotte op ongewenst gedrag van makelaars bij hen te melden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -