Vogelgriep bij opvang in Soest: meerdere vogels overleden en meegenomen voor onderzoek

Archief.
Archief. © Vogelopvang Utrecht
SOEST - Vogelopvang Soest is tijdelijk gesloten vanwege vogelgriep, die meerdere vogels het leven kostte. Besmette jonge zwanen en eenden zijn opgehaald voor onderzoek.
Het zijn dieren die binnen de vogelopvang groot zijn gebracht en vervolgens in een relatief afgelegen natuurvijver zijn geplaatst om verder door te groeien totdat zij groot genoeg zouden zijn om vrijgelaten te worden.
"Hoogstwaarschijnlijk zijn zij daar besmet door een passerende wilde vogel", meldt het bestuur van Stichting DierenZorg Eemland. "Zodra het vermoeden van vogelgriep werd geconstateerd is het gebied rond de natuurvijver afgezet in de hoop zo verdere besmetting te voorkomen. Tot nu toe vertonen geen van de vogels op de rest van ons terrein enige symptomen."

Variant nog niet bekend

Het is vooralsnog onbekend of het gaat om de hoogpathogene of de mildere laagpathogene variant. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft gisteren een bezoek gebracht aan de vogelopvang om verder onderzoek uit te voeren op het terrein van de opvang.
"De resultaten hiervan verwachten wij eind deze week of begin volgende week. In ieder geval tot die tijd blijft onze vogelopvang dicht, net als onze konijnen en knaagdierenopvang die op hetzelfde terrein zit", meldt de stichting.
De gevolgen voor de vogelopvang zijn nog onbekend. "Wat er aan de hand van de onderzoeksresultaten gaat gebeuren ligt volledig in handen van de NVWA. Deze onzekerheid heeft een grote impact op al onze medewerkers en vrijwilligers."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.