Palwasha uit Zeist regelt boodschappengeld voor ondergedoken zus in Kabul: 'Heel soms gaat ze in boerka naar buiten'

ZEIST - Dagelijks zoekt Palwasha Hassan vanuit Zeist contact met haar ondergedoken familie in Afghanistan. "Het is fijn om dan tenminste even met ze te praten. Het is allemaal heel onzeker en angstig."
Palwasha Hassan zoekt dagelijks contact met haar familie.
Palwasha Hassan zoekt dagelijks contact met haar familie. © RTV Utrecht
Haar familie is gevlucht vanuit het noorden van Afghanistan. Haar zus zit nu met haar vijf dochters en zieke man in een kelder in de buurt van Kabul. Ze zijn ontzettend bang en willen het land het liefst zo snel mogelijk verlaten. Palwasha: "Vanuit Nederland heb ik via mijn netwerk daar en hier een paar honderd euro gestuurd voor boodschappen, want de banken zijn dicht. Heel soms gaat mijn zus snel en voorzichtig in boerka naar buiten om wat eten te kopen. Haar man kan door zijn psychische problemen niets."

Sterk proberen te blijven

De familie van Palwasha is heel bang voor de fundamentalistische Taliban die de macht hebben gegrepen. Ze vrezen vooral dat de dochters worden meegenomen. "Mijn zus en haar gezin blijven het liefst met zijn allen in één kamer. Ze willen als het dan toch moet met zijn allen sterven en zien het soms ook niet meer zitten om door te leven. Het is heel triest: mijn zus heeft hard gestudeerd en gewerkt en moet nu in een kelder zitten."
Palwasha, die zich inzet voor vrouwenemanicipatie, wist zeven jaar geleden met succes uit Afghanistan te vluchten toen er dreiging was van Taliban-extremisten. Ze woont nu met haar gezin in Zeist. Door haar eigen ervaringen kan ze zich maar al te goed inleven in de situatie van haar zus. Ze probeert haar familie aan te moedigen om toch door te zetten en hoopt dat de Taliban soepeler zullen zijn dan voorheen. "Ik zeg dat ze sterk moeten blijven. Misschien valt het mee en is er nog een uitweg."

Buurlanden

Vooralsnog lijkt de enige uitweg vluchten naar een buurland. "Europa zegt: ga naar buurlanden", zegt Anne-Els Jansen, regiomanager van VluchtelingenWerk West en Midden-Nederland. "Ze vrezen voor een nieuwe vluchtelingenstroom en dus komt de discussie nu toch weer neer op opvang in de regio. We zijn er uiteraard voor dat dat ook goed en waardig gebeurt, maar ik denk dat we ook moeten tonen dat de mensen die daar zitten hierheen moeten kunnen. Alleen maar zeggen 'kom niet naar Europa' getuigt van weinig solidariteit."
Vluchtelingenwerk is inmiddels een petitie gestart om te bereiken dat mensen die op evacuatielijst stonden alsnog teruggehaald worden. De familie van Palwasha staat niet op die lijst. Een buurland bereiken, lijkt de enige optie. Maar hoe? "De Amerikanen zijn weg en mijn zus en haar gezin hebben geen bescherming. Zonder bescherming kunnen ze niet vluchten. Iedereen zegt: ik wil iets doen, maar uiteindelijk kan je niet zoveel doen. Dat voelt heel machteloos."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.