Waar is de gestolen Frans Hals van dit Leerdamse museum? 'Nu hebben we een nepperd'

Leerdam - Kunnen de 'boeven' alstublieft het schilderij terugbrengen? Die oproep doen de regenten van het Leerdamse museum Hofje van Mevrouw van Aerden. Hun geliefde Frans Hals-kunstwerk - met een prijskaartje van 15 miljoen - werd precies een jaar geleden gestolen. En hij is nog altijd zoek.
Met uiterste precisie hangt regent Jørgen Sørensen de "Frans Hals" aan de muur recht. Een 'nepperd', zegt hij met een knipoog. "Het was zo'n leeg gat, hè. Dus we hebben er maar een kopie van de 'Twee lachende jongens' opgehangen."
Op 26 augustus 2020 schrok de regent wakker: het wereldberoemde topstuk van het Hofje in Leerdam was weg. De achterdeur was opengebroken en de dieven hadden binnen enkele minuten het kunstwerk weten te stelen. Het was de derde keer dat het gebeurde, en trok daardoor de aandacht van wereldwijde pers. "Dat is voor een museum als de onze een ramp. Denk je aan het Hofje, denk je aan dié Frans Hals."
Wat was het Hofje ook alweer?

Het Hofje van Mevrouw van Aerden werd in de 18e eeuw opgericht door - zoals de naam doet vermoeden - Maria van Aerden. Een welgestelde dame die huisvesting zocht voor vrouwelijke familieleden. In haar testament sprak ze de wens uit dat het Hofje in de familie zou blijven. Ook liet ze de kunstcollectie van haar man na.

Haar wens is uitgekomen: de huidige regenten zijn nog altijd familie van Maria. Zij zorgen onder meer voor het museum met de kunstcollectie van Maria's man, dat in het Hofje is gevestigd. Overigens heeft het Hofje ook nog steeds vrouwelijke bewoners.

In de tussentijd werd wel een verdachte opgepakt. Een 58-jarige man uit Baarn zou zowel de Frans Hals uit het Leerdamse museum, als een Van Gogh uit een museum in Laren hebben gestolen. Maar waar die kunstwerken zijn gebleven? "Wij zijn 'm in ieder geval nog steeds kwijt", verzucht Sørensen.
"We vrezen dat het doek gewoon bij iemand in de kast staat. Het is tenslotte geen kind dat je veel te eten moet geven. Maar het zou ook zomaar kunnen dat het nu in de criminele wereld wordt gebruikt als ruilmiddel. Die onwetendheid is vreselijk."
Voorlopig is het museum Hofje overigens nog gesloten. "Dat is om meerdere redenen. Enerzijds geld, want de gemeente Vijfheerenlanden heeft - en dat is hun situatie logisch - niet meer het geld om bijvoorbeeld onze trouwzaal te huren. Maar dat zorgt er wel voor dat wij nu 50.000 euro per jaar missen."
Anderzijds, geeft Sørensen aan, hebben ze nóg beter gekeken hoe het Hofje beveiligd kon worden. "Het is jammer dat het moet, maar het museum is een soort fort geworden. Die deuren krijgen wij niet open, en de dieven dus ook niet. Ik zal niet helemaal vrijgeven hoe, maar ook de ramen zijn bijvoorbeeld extra beveiligd. We hopen dat het zo nooit meer mis kan gaan."
De regenten hopen bezoekers weer snel te kunnen ontvangen in hun kleine museum. Al hebben ze vooral één andere grote wens. "Ja, dat het Fransje weer terugkomt, natuurlijk. Dat mooie schilderij is ons alles waard. Niet om het prijskaartje, maar omdat-ie bij ons Hofje hóórt."
De verdachte van de kunstroof staat op 10 september voor de rechter. Of de regenten dan iets meer te weten te komen over de locatie van hun kunstwerk is nog maar de vraag, maar ze hopen het in ieder geval van harte.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.