Kritiek op plannen voor viswedstrijd in Utrecht: 'Hengelen is dierenmishandeling'

© RTV Utrecht / Carmen Nelissen
UTRECHT - Dierenrechtenorganisatie Bite Back heeft bij de gemeente Utrecht geprotesteerd tegen een vergunning voor het WK streetfishing. Eerder stelde ook al de Partij voor de Dieren in de stad vragen aan het college over het in hun ogen 'perverse' evenement.
Bite Back noemt hengelen "een meedogenloos tijdverdrijf en een slecht voorbeeld van hoe we met dieren en natuur moeten omgaan". Dat er in dit geval een wedstrijd van gemaakt wordt, is volgens woordvoerder Saskia Bakker oneerlijk 'spel' voor de dieren. "Vissen die zich in hun eigen leefgebied bevinden en daar instinctief naar voedsel zoeken, komen plotseling een vishaak tegen waarmee ze met geweld uit hun leefmilieu worden gehaald. Een groot aantal vissen sterft door deze zogenaamde sport vanwege de verwondingen, infecties en de stress", stelt Bakker.
Het WK streetfishing zou moeten plaatsvinden in het weekend van 20 en 21 november moeten gaan plaatsvinden. Sportvisserij Nederland heeft daarvoor een vergunningsaanvraag ingediend bij de gemeente.
Bite Back roept de gemeente op die vergunning niet te verlenen. "Het toestaan van zo'n dieronvriendelijk evenement als streetfishing is slechte promotie voor de gemeente Utrecht", vindt Bite Back. De organisatie verwijst daarbij ook naar de visdeurbel die de gemeente onlangs in het leven riep om vissen te helpen bij het migreren. "De zorgzaamheid voor en het stimuleren van bewustwording van het welzijn van vissen valt niet te rijmen met het afgeven van een vergunning voor het massaal schaden van vissen en het bezorgen van stress aan deze dieren in dezelfde wateren."
Eerder uitte ook al de Partij voor de Dieren kritiek op de mogelijke komst van het evenement. "In koppels van twee trekken honderd hengelaars door de stad om gericht te jagen op de grootste snoek, baars en andere vooraf benoemde vissoorten. Dit ‘wedstrijd’-element maakt het hengelen extra pervers: met een kleine snoek zijn de hengelaars natuurlijk niet tevreden." Volgens de partij veroorzaakt het hengelen ernstige pijn en stress bij vissen.
De woordvoerder van Sportvisserij Nederland spreekt dat tegen. Tegen de Telegraaf zei ze eerder dat het gaat om vissers met veel ervaring. "De vissen worden razendsnel onthaakt, daarna op een diervriendelijke mat gemeten en daarna snel en veilig weer teruggezet in het water.” Op Twitter voegde ze daar aan toe: "Sportvissers houden van natuur en dier en behandelen die alsof het eigen huis en huisdier zijn."
Het is nog niet bekend of de gemeente Utrecht toestemming verleend voor het evenement.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.