RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Eenverdieners nauwelijks kans op betaalbare woning

PROVINCIE UTRECHT - Het is in Utrecht nauwelijks mogelijk om als eenverdiener een betaalbare koopwoning te vinden, blijkt uit cijfers van hypotheekbemiddelaar De Hypotheker. Met een modaal inkomen is slechts 1 procent van het woningaanbod bereikbaar.

Een modaal inkomen in 2021 bedraagt 36.500 euro, exclusief vakantiegeld. Met dat geld kan een woningzoeker een hypotheek krijgen van 188.000 euro, maar zie daar in Utrecht maar eens een huis voor te kopen. Een klein lichtpuntje: alleenstaanden kunnen iets meer lenen dan vorig jaar. Toen kon iemand met een modaal inkomen een hypotheek krijgen van 169.000 euro.

Sober gesteld
Tweeverdieners hebben meer mogelijkheden om een voet tussen de deur te krijgen in de woningmarkt. Bij een modaal inkomen kunnen zij een hypotheek krijgen van zo'n 344.000 euro. Daarmee komen zij in aanmerking voor 24,4 procent van het Utrechtse woningaanbod.

Ook in de andere provincies is het sober gesteld op de woningmarkt. Vooral in Noord-Holland (1,3 procent) en Brabant (1 procent) is het voor Jan Modaal nauwelijks mogelijk om een woning te kopen. In Amsterdam is nog slechts 0,2 procent betaalbaar voor een singles met een modaal inkomen.

De meeste kans op een betaalbare woning maak je in Friesland en Groningen, waar respectievelijk 11,1 en 16,7 procent betaalbaar is voor modale eenverdieners. Ook tweeverdieners maken met 66,4 procent in Groningen en 57,4 procent in Friesland de meeste kans in het noorden van het land.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -