RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Voor het eerst klimsport op Olympische Spelen: 'Hoop dat het een boost gaat geven aan de sport'

1/4
PROVINCIE UTRECHT - Op de Olympische Spelen in Tokio staat dit jaar voor het eerst de klimsport op het programma. Er doet deze keer nog geen Nederlander aan mee, maar bij klimhal Neoliet in Leidsche Rijn denken ze dat het Olympische tintje de toch al groeiende populariteit van klimsport een extra zetje zal geven. "Ik hoop dat het een beetje een boost gaat geven aan de klimsport", zegt mede-eigenaar Rick Verlaan.

Wie de hal van Neoliet binnenstapt ziet talloze wanden vol gekleurde blokjes. "Dat zijn klimgrepen", corrigeert Verlaan direct. In zijn hal kan je verschillende vormen van de klimsport beoefenen. Denk bijvoorbeeld aan het boulderen, waarbij je zonder touwen klimt tot een meter of vier hoog. In de Utrechtse hal zijn er 120 verschillende boulder-routes die je als klimmer kunt proberen. En dan zijn er nog driehonderd andere routes, voor bijvoorbeeld de discipline toprope. Hierbij is een touw opgehangen in de top. De klimmer gaat vervolgens omhoog, maar zit gezekerd voor het geval je valt. De echte waaghals kan in de Utrechtse hal tot een hoogte van bijna 20 meter klimmen.

 In de hal kan tot bijna 20 meter hoogte geklommen worden In de hal kan tot bijna 20 meter hoogte geklommen worden | Foto: RTV Utrecht

Steeds populairder
Rick Verlaan zag de sport de afgelopen jaren steeds populairder worden. "Begin jaren '90 is het een beetje begonnen met de eerste klimhallen in Nederland. Inmiddels staan er wel een stuk of dertig klimhallen en bijna net zoveel boulderhallen in Nederland, dus het wordt wel heel populair ja." Dat het nu ook voor het eerst op het programma staat van de Olympische Spelen, zal de sport alleen maar populairder maken, verwacht Verlaan.

Zijn hal is ťťn van de locaties waar Team NL traint. Hoewel Nederland zich voor deze Spelen niet wist te kwalificeren, heeft hij goede hoop dat dat in 2024 wťl lukt. "Dan wordt het pas echt gaaf."

Iedereen kan klimmen."
Alex Klaver, amateurklimmer

Iedereen kan klimmen
Maar wat is toch de magie van het klimmen? "Er zijn altijd wel nieuwe uitdagingen. Je bent eigenlijk nooit klaar met klimmen", zegt Alex Klaver. Hij is een hobbyklimmer en komt gemiddeld twee keer per week bij de klimhal in Leidsche Rijn. De uitdaging is volgens hem om steeds een zo moeilijk mogelijk route proberen uit te klimmen.

Het is bovendien een sport voor jong en oud zegt hij. "Iedereen kan beginnen. We hebben hier kinderen onder de 6 jaar die net beginnen, maar ik heb ook wel ouderen gezien die boven de 70 zijn. Iedereen kan klimmen, je kunt het zo moeilijk mogelijk maken als je wilt."

Tijdens de Olympische Spelen van dit jaar is klimsport een soort meerkamp. Er zijn drie disciplines: boulderen, speed en lead. In totaal doen veertig atleten mee, twintig aan het vrouwentoernooi en twintig aan het mannentoernooi.

Verslaggever Caroline Geijsman nam vanmorgen een kijkje bij Neoliet


Verslaggever Caroline Geijsman klom ook zelf in de touwen


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -