Onbegrip en woede over man met nazi-tattoos in Bosbad: 'Aanstootgevend en haat aanjagend'

Bosbad Leersum. Archief.
Bosbad Leersum. Archief. © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
LEERSUM - Een hakenkruis verwerkt in een tribal, SS-doodshoofden, een poppetje dat de Hitlergroet brengt en dat alles getatoeëerd op het lichaam van een man die zonder shirt rondwandelt in Bosbad Leersum. Het was voor sommige bezoekers van het buitenzwembad in de gemeente Utrechtse Heuvelrug gisteren even behoorlijk schrikken. En het riep de vraag op: mag zoiets eigenlijk wel?
"Is dat nou een Duitse soldaat met een machinegeweer?", dacht een bezoeker van het Bosbad in Leersum gisteren toen hij keek naar de tatoeage op de rug van de man voor hem. "En is dat nou het SS-hoofdkwartier op de achtergrond met daaronder in Gotische letters de tekst 'Der Sieg wird unser sein?' (de overwinning zal van ons zijn)?!" Verbijsterd constateerde de bezoeker dat het klopte. En dat het daar niet ophield.
Want er bleek meer te zien in het rechts-extremistische prentenboek op het lijf van de badgast. Op zijn lichaam waren verder ook een adelaar met de letters 'NSDAP', een lauwerkrans met het cijfer 18 (een verwijzing naar Adolf Hitler) en een portret van SS-leider Heinrich Himmler vereeuwigd.
De bezoeker heeft meteen medewerkers van het Bosbad ingelicht. Die vertelden hem dat er meer klachten waren geweest. Bij het bosbad bevestigen ze het bezoek van de getatoeëerde man maar weten ze een dag later nog niet wat ze met de situatie aan moeten. "Het is besproken met het bestuur en het is lastig", zegt een werknemer. "Kan je iemand weigeren op basis van hoe die eruitziet?" Dit weekend is er een vergadering van het bestuur van het bad waarin opnieuw wordt besproken wat er in dit soort gevallen moet gebeuren.

Advocaat: 'Aanstootgevend en haat aanjagend'

Vooruitlopend op het overleg van het zwembadbestuur heeft de Utrechtse advocaat Willem Jan Ausma wel een tip: de man was door het tonen van een hakenkruis strafbaar bezig. "Volgens mij wel. Je mag ook niet van dat soort T-shirts dragen. Het is aanstootgevend en haat aanjagend en verzin het allemaal maar. Als je zoiets op jouw lichaam hebt, dan moet je het bedekken. Kijk, als je het binnen aan hebt, dan heeft niemand er iets over te zeggen. Maar in de openbare ruimte is dat een ander verhaal."
Als het zichtbaar is voor anderen en iemand wordt daardoor beledigd dan kan die persoon aangifte doen.
Werknemer Artikel 1 Midden-Nederland
Bij Artikel 1 Midden-Nederland, het expertisecentrum op het gebied van het voorkomen en bestrijden van discriminatie, delen ze die mening. "Het dragen van een tatoeage van een hakenkruis is in beginsel verboden zodra het zichtbaar is. Als het zichtbaar is voor anderen en iemand wordt daardoor beledigd dan kan die persoon aangifte doen."
En volgens Ausma kan een zwembad in zulke gevallen iemand ook verzoeken te vertrekken. "Dan is het in de openbare ruimte. Dan kan je aangifte doen of aan zo iemand een verbod opleggen. Dat is dan niet strafrechtelijk. Maar dat mag je ook doen als iemand bijvoorbeeld weigert een zwembroek aan te trekken."
REACTIE OPENBAAR MINISTERIE (29/07/2021)

Het tonen of dragen van extreemrechtse tekens kan inderdaad strafbaar zijn. Het gaat dan om artikel 137c (discriminatie), 137d (aanzetten tot haat, discriminatie of geweld) of 137e (discriminerende uitlatingen of voorwerpen openbaren of verspreiden).

Onder 137c vallen in ieder geval: het SS-teken, het hakenkruis of swastika, een Keltisch kruis, de SS-totenkopf (doodshoofdtekens SS). Dat is dus strafbaar en daar kan aangifte van worden gedaan. Dat het tattoos zijn maakt niet uit: het tonen van dergelijke afbeeldingen is strafbaar. Het is de keuze van de man om ze wel of niet te laten zien. Hij kan zich bedekken, hij kan ze ook laten verwijderen. Maar als hij ze laat zien dan kan er telkens aangifte worden gedaan.

Het verwijderen uit het zwembad is aan het zwembad zelf, die zal regels stellen voor wat al dan niet aanstootgevend of toegestaan is.

Tatoeage-zaken: 'Beter ga je hulp zoeken'

En hoe kom je eigenlijk aan zulke tatoeages? Niet door in Utrecht een tatoeage-zaak binnen te lopen, denken ze bij Ink Story aan de Predikherenstraat. Een werknemer: "Nee. Ik zou het niet doen. En ik zou denk ik zeggen: beter ga je hulp zoeken." Volgens de medewerker denken de meeste tatoeage-zaken er zo over. "Wij doen dat soort dingen niet en ik weet ook van andere studio's dat ze het niet doen."
En inderdaad, ook bij Skin Art Tattoos hebben ze weinig zin in extreme tatoeages. "In de professionele tatoeagewereld denk ik dat de meeste zaken hier niet aan meewerken. Maar je hebt veel beunhazen en thuisprikkers waar dat soort dingen wel gebeurt."
De tatoeage-artiest op de Amsterdamsestraatweg werkte maar één keer mee aan een hakenkruis, maar dan wel om er juist vanaf te komen. "Ik heb ooit een jonge jongen gehad die met een maatschappelijk werker hier binnenkwam, en die had een swastika getatoeëerd. Je weet wel, gewoon een stomme jongensactie. Die kreeg het toen vergoed om het weg te laten laseren omdat hij eronder leed. Maar da's twintig jaar geleden. Ik denk niet dat de man die bij dat bosbad zijn shirt uittrok het nog vergoed gaat krijgen. Daar zal het wel te laat voor zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.