Cokedealers runden professionele thuisbezorgservice, OM eist 8 jaar cel voor hoofdverdachte

© Politie.nl
UTRECHT - Het was volgens het Openbaar Ministerie een professioneel opgezet bedrijf dat als een soort Thuisbezorgd hardrugs op bestelling leverde. Gebruikers konden bij de Utrechtse dealcentrale 'Kalito' 24 uur per dag cocaïne, heroïne en mdma bestellen, die door koeriers in de regio werden verspreid.
De officier van justitie eiste vandaag in de Utrechtse rechtbank acht jaar gevangenisstraf tegen de 29-jarige Utrechter Khalid L., die volgens het OM de directeur was van de drugsgroothandel. Die zou in de maand december alleen al een omzet van zo'n 90.000 euro hebben gedraaid. Het OM wil de drugswinst van hem afpakken. L. wordt ook verdacht van export van heroïne naar België en bezit van een vuurwapen met munitie.

Hoofdrol

Volgens het OM speelde L. een hoofdrol in de Utrechtse cocaïnehandel. Hij zou de dealcentrale hebben opgezet. Het was een goedlopend bedrijf met een frontoffice en een backoffice, zei de officier van justitie. In december werden er meer dan 18.000 gesprekken door de centrale gevoerd: gemiddeld 667 telefoontjes per dag. De drugskoeriers werkten volgens een vast dienstrooster en kregen een salaris uitbetaald.
De verdachte kwam bij de politie in beeld na de aanhouding van een groot aantal drugsrunners eind vorig jaar. Op de telefoon van een van die dealers stond een telefoonnummer dat in een eerder onderzoek van Khalid L. bleek te zijn, die luisterde naar de bijnamen Carlito en Kalito. De politie ontdekte dat het nummer inmiddels in gebruik was als zogenoemde dealertelefoon bij een drugslijn.

Dealcentrale

Een man en vrouw runden de dealcentrale vanuit hun woning aan de Tigrisdreef in Overvecht. Daar werden de drugs ook bewerkt en in kleine 'kabouter-envelopjes' en zakjes verpakt, en werden de bezorgers op pad gestuurd. In een telefoongesprek met zijn vader vertelde de operator van de drugslijn enthousiast dat hij van zijn nieuwe werkgever de helft van de winst mocht houden en om de drie dagen 'drie á vier ruggen verdiende.
Tijdens het afluisteren van de dealcentrale en de telefoons van andere verdachten bleek volgens het OM dat Khalid L. de baas was van de organisatie, die voor Utrechtse begrippen op grote schaal in drugs handelde. De rechterhand van L. werd gevolgd toen hij een partij heroïne voor de baas moest afleveren in België. Daar werd de koerier in januari door de Belgische politie op heterdaad betrapt en aangehouden.

Invallen

Naast de woning in Overvecht gebruikte de groep ook een huis in de Rivierenwijk. Na intensief onderzoek, waarbij de verdachten werden geobserveerd en hun telefoons werden afgetapt, deed de politie op 17 februari invallen. Op de Tigrisdreef werden de administratie en dienstroosters voor koeriers gevonden. De woning was volgens het OM ook de versnijdings- en verwerkingsplaats voor drugs. Zo zou er cocaïne zijn gekookt om het geschikt te maken om te roken.
Bij de inval in het huis op de Berkelstraat werd L. in de slaapkamer aangetroffen. Hij bleek daar al enige tijd te logeren. In de woning werd volgens de officier van justitie de handelsvoorraad van de organisatie bewaard: bijna 3,5 kilo cocaïne, ruim 3 kilo heroïne en een kilo mdma. In een la onder de oven lag een vuurwapen met munitie. Volgens de twee broers die het huis huurden, waren de verboden spullen van een vriend van wie zij de naam niet wilden noemen.

Zwijgrecht

De vermeende directeur wilde in de Utrechtse rechtbank niets zeggen over de verdenkingen. Volgens zijn advocaat was hij daar te emotioneel voor. De raadsman vond dat het OM zich bij het observeren en afluisteren van de verdachten niet aan de gelden richtlijnen heeft gehouden en de privacy van zijn cliënt heeft geschonden bij het onderzoeken van diens telefoon.
Maar volgens het OM zijn de regels niet overtreden en is er meer dan genoeg bewijs tegen L. verzameld. Zo staan op telefoons die bij hem zijn gevonden foto's van blokken drugs en pillen, maar ook van de administratie en een vuurwapen. Op een Sky-telefoon, waarmee versleutelde gesprekken worden gevoerd, staan volgens het OM veel berichten over Peru en Colombia en over prijzen. Ook daar staan foto's van blokken coke op.

Kwalijk

Het OM vindt het bijzonder kwalijk dat jongeren worden ingezet als koeriers. Ook weegt de officier van justitie in zijn zware strafeis mee dat Khalid L. al twee keer eerder is veroordeeld voor de handel in cocaïne op een vergelijkbare manier. Ook toen maakte hij gebruik van de naam Carlito. Voor zijn laatste veroordelingen loopt nog een hoger beroep.
Khalid L. krijgt op 20 augustus zijn vonnis te horen. Twee weken daarvoor staat zijn rechterhand in de organisatie terecht. Vier andere betrokkenen zullen zich dit najaar voor de rechter moeten verantwoorden.
Cokedealers runden professionele thuisbezorgservice

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.