Wandelpad in Westbroek afgezet voor vaker terugkerende zwarte stern: 'Ze gaan je onderpoepen'

© Beeldbank Staatsbosbeheer, Alex en Annette Natuurfotografie
WESTBROEK - Het gaat steeds beter met de zwarte stern in Utrecht. Het zeldzame vogeltje strijkt steeds vaker neer in de moerasgebieden zoals de Westbroekse Zodden. Staatsbosbeheer hangt dan ook de vlag uit nu er zeven broedende paartjes naast een wandelpad zijn gesignaleerd. "We hebben wel een stuk van het Bert Bospad moeten afzetten", zo zegt boswachter Cathelijne Roos.
Zwarte sternen zijn namelijk erg beschermend op de nestjes die ze bouwen, aldus Roos. "Je wordt dan ook echt wel aangevallen, ze komen echt boven je hangen, gaan schreeuwen, maken duikvluchten en gaan je onderpoepen."

Zeldzaam

Het gaat al lange tijd niet goed met de zwarte stern. Volgens Staatsbosbeheer neemt de populatie in Nederland al sinds de jaren '50 af. Toen waren er zo'n 12.000 broedparen, terwijl er in de jaren '90 slechts enkele vogels zijn overbleven.
In de Westbroekse Zodden hebben ze altijd al wel gezeten, zo zegt Roos, maar lange tijd waren ze niet zo goed zichtbaar als nu. De provincie Utrecht werkt samen met natuurbeheerders aan het gebied om de biodiversiteit te bevorderen. Nu de zwarte stern, die graag vertoeft in zo'n moeraslandschap, zich steeds vaker laat zien lijkt dat beleid vruchten af te werpen.

Nesten langs wandelpad

Maar dat ze zich langs een wandelpad laten zien was eigenlijk niet de bedoeling. "We hebben vrij ver van het wandelpad 40 vlotjes uitgelegd met wat modder en waterplantjes erop en daar worden ze wel door aangetrokken", zo zegt de boswachter. Toen bleek dat er nog wat vlotjes over waren heeft Staatsbosbeheer besloten om er toch nog wat langs het Bert Bospad te plaatsen.
"Dat is toch leuk, als mensen er langs lopen", zo dacht Roos. "Maar we hadden eigenlijk niet verwacht dat ze gingen broeden daar, en juist op die plek zaten in een keer zeven paartjes."

Verbetering

Roos hoopt dat met de nesten de populatie zwarte sternen weer gaat groeien. "Hij was er natuurlijk altijd al, maar je hoopt dan dat hij meerdere kolonies gaat vormen en dat het niet alleen maar in dat ene stukje blijft."
Volgens de laatste tellingen zijn er al mogelijk tien jongen uitgevlogen. "Hopelijk komen die volgend jaar ongeschonden uit West-Afrika ook weer hier in de kolonie broeden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.