Man met haat tegen IJsselsteinse politie bedreigt (opnieuw) agenten met de dood

© RTV Utrecht
IJSSELSTEIN - "Ik haat politieagenten en wil ze allemaal dood hebben. Ik ga er echt van genieten als ik een politieagent door zijn hoofd kan schieten." Vanwege deze en andere verbale doodsbedreigingen stond de 48-jarige IJsselsteiner I.D. voor de tweede keer binnen drie jaar voor de rechter.
Het ging na een eerdere veroordeling op 6 januari opnieuw mis, toen twee agenten bij D. op bezoek gingen om te praten over de aanhoudende problemen tussen hem en de IJsselsteine politie. Al snel zou hij de ene na de andere bedreiging hebben geuit.
"Voordat ik zelf doodgeschoten word, ga ik eerst een aantal politiemensen doodschieten met mijn 9 millimeter", zou hij onder meer hebben geroepen, terwijl hij schietbewegingen maakte. En: "Als ik de kans krijg grijp ik naar jullie dienstwapen en schiet ik jullie dood." De geschrokken agenten vertrokken en een uur later viel een arrestatieteam het huis van D. binnen en werd hij gearresteerd.
Als ik nu een vuurwapen had gehad, had ik op het raam van de politieauto geschoten!
Verdachte

Oude vete

Er speelt al zeven jaar iets tussen D. en de IJsselsteinse politie. In zijn warrige verhaal in de rechtbank kwam naar voren dat dit te maken zou hebben met het optreden van de politie toen zijn dochter, ex-vrouw en schoonzoon werden mishandeld en bedreigd. D. vindt dat de politie toen ernstig heeft gefaald. Met name tegen een specifieke agent lijkt hij een diepgewortelde haat te koesteren.
Als die politieman hem op straat aanspreekt komt er een enorme boosheid naar boven. In de rechtszaal deed D. daar niet geheimzinnig over: "Ik moet hem niet, ik vind het een vervelende man. Het is een kankerlijer, een tyfuslijer. Daar neem ik absoluut geen woord van terug."

Pesten en uitdagen

D. ventileert zijn haat tegen de IJsselsteinse politie al jaren. Hij beschuldigt hen ervan dat ze hem pesten en uitdagen. Hij bedreigt hen daarom met woorden en gebaren en plaatste een foto van een vuurwapen op een Facebookpagina. Drie jaar geleden stond hij terecht voor soortgelijke bedreigingen. "Als ik nu een vuurwapen had gehad, had ik op het raam van de politieauto geschoten", zou hij toen tegen agenten hebben gezegd.
Hij werd destijds ook vervolgd, omdat hij iemand met een nepvuurwapen had bedreigd. Voor die veroordeling zat hij nog in zijn proeftijd en hangt hem nog een voorwaardelijke taakstraf van 50 uur boven het hoofd. Ook mag hij niet in de buurt van het huis van een bedreigde politieman komen. De man en zijn gezin zijn behoorlijk bang van hem, zei de officier van justitie.
Het liefst ga ik zo ver mogelijk weg, dat zou beter zijn voor mij en voor de politie.
Verdachte

Intense kop

"Is het niet beter dat u verhuist?", vroeg de rechter. "Het liefst ga ik naar Texel, in ieder geval zo ver mogelijk weg, dat zou beter zijn voor mij en voor de politie", antwoordde de man. "Zo lang ik in IJsselstein woon is de spanning van beide kanten te snijden. Die spanning is er en zal ook blijven. Zij lopen ook met een 9 millimeter, daar ben ik ook bang voor. Als ik elke keer word lastiggevallen door de politie loopt de spanning extreem op."
De verdachte erkende dat hij verbaal extreem agressief is en "een intense kop" heeft, maar dat het altijd bij woorden was gebleven en het onnodig was om bang voor hem te zijn. "Iemand slaan of wat dan ook is nog nooit gebeurd", zei hij. Hij wordt inmiddels begeleid door de mensen van de reclassering en GGZ-instelling Fivoor en daardoor zou het nu een stuk beter met hem gaan. Als hij nu boos wordt, omdat hij vindt dat de politie uitdagend langs hem rijdt, belt hij gelijk met de reclassering.

Taakstraf en hulp

De officier van justitie erkende dat er "heel veel is gebeurd in het leven van de IJsselsteiner en dat hij heel veel negatieve ervaringen heeft gehad met de politie, die tot op de dag van vandaag doorwerken". Volgens hem wilden de agenten op 6 januari de verbinding met D. herstellen, maar liepen de emoties bij hem al snel hoog op. Alle frustraties die hij had opgekropt in jaren kwamen naar boven, vond de officier. Een van de agenten zei dat ze zich nog nooit zo bedreigd en angstig had gevoeld in de 23 jaar dat zij bij de politie werkt.
Het Openbaar Ministerie vindt het positief dat de verdachte nu hulp krijgt en eraan werkt om de situatie te kalmeren. Maar om de kans op herhaling in de toekomst te verkleinen, eiste de officier naast een taakstraf van vijftig uur een grotendeels voorwaardelijke celstraf van dertig dagen. Daarnaast zou hij de voorwaardelijke taakstraf die hij nog had staan alsnog uit moeten voeren.
Advocaat De Lange vroeg de rechter om zijn cliënt vrij te spreken. "De politie is op de hoogte van zijn rugzakje en problemen", betoogde hij. De agent waar D. de grootste problemen mee heeft, zou hem belachelijk hebben gemaakt. Verder zouden de bedreiging die hij uitte naar de agenten die hem bezochten niet concreet op hen zijn gericht. De straf zou hooguit een geldboete moeten zijn, vond de raadsman, die verder pleitte voor verlenging van de proeftijd van de eerdere veroordeling.

Het vonnis

De rechter ging uiteindelijk grotendeels mee met de eis van het OM. Zij veroordeelde de IJsselsteiner tot een taakstraf van vijftig uur. Daarnaast legde zij hem 30 dagen gevangenisstraf op, waarvan 26 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Hij moet zich laten behandelen, komt onder toezicht van de reclassering en mag niet meer in de buurt van bedreigde agenten komen.
Verder mag hij geen contact meer leggen met de politie, ook niet via social media. De proeftijd van de voorwaardelijke taakstraf die D. nog had staan, wordt verlengd. Hij hoeft die nu niet uit te voeren, omdat hij volgens de rechter "al genoeg aan zijn fiets heeft hangen". Ik hoop dat wij elkaar hier nooit meer zien", zei zij bij het sluiten van de zitting.
De verdachte en de officier van justitie waren beiden tevreden over de uitspraak. Ze zullen daarom niet in hoger beroep gaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.