Positief advies voor erfgoedaanvraag Romeinse Limes, werk aan de winkel voor Waterlinie

PROVINCIE UTRECHT - De Neder-Germaanse Limes, de oude grens van het Romeinse Rijk, is weer een stap dichter bij de status van Unesco Werelderfgoed. De aanvraag kreeg vandaag een positief advies van het ICOMOS (International Council on Monuments and Sites).
Daarmee is Utrecht ook een stukje Werelderfgoed rijker. De Neder-Germaanse Limes loop namelijk via Utrecht van Katwijk naar Arnhem, richting Duitsland. In Nederland gaat het om 19 vindplaatsen die de status van Werelderfgoed zullen krijgen. Daarvan liggen er zes in de provincie Utrecht.
Kees Jansma, vrijwilligerscoo¨rdinator bij het Waterliniemuseum in het Fort bij Vechten - een deel van de Limes dat Werelderfgoed zou worden - reageert verheugd. "Het betekent voor ons dat er een grotere kans is dat meer mensen ons zullen bezoeken, en dat we meer bezoekers zullen trekken van buiten Nederland. Ik vind het belangrijk dat mensen meer te weten komen over de historie van het fort. De Romeinen hebben een belangrijk stempel gedrukt op het ontstaan van Nederland, en we kunnen dat hier aan mensen laten zien."
Erik Graafstal, archeoloog en woordvoerder van Museum Hoge Woerd in Utrecht, heeft er alle vertrouwen in dat de volgende stap een officiële toekenning van de werelderfgoedstatus is. "In de praktijk zie je wel dat dat vaak gebeurt na een positief advies. Dat was ook het geval in Duitsland in 2005, toen werd de Romeinse Limes in Duitsland tot werelderfgoed verklaard na een positief advies." Dat is een mooi vooruitzicht voor de archeoloog. "Het is alsof je drie Michelinsterren krijgt. Het is een uniek predicaat, een wereldpredicaat."

Kolossaal verdedigingswerk

Het advies voor de aanvraag van de Nieuwe Hollandse Waterlinie was minder positief. Hoewel de Waterlinie "erfgoedwaardig" werd bevonden, vraagt ICOMOS zich af of het genomineerde Werelderfgoed wel voldoende beschermd is tegen de grote ruimtelijke druk. De raad vraagt daarom om de bescherming van de Waterlinie nog eens grondig onder de loep te nemen.
Werk aan de winkel om De Waterlinie op de werelderfgoedlijst te krijgen
De Waterlinie is een complex aan sluizen, vestingen en forten dat eind negentiende eeuw dienst deed als verdedigingslinie. In tegenstelling tot de 'oude' Waterlinie omsloot de Nieuwe Hollandse Waterlinie ook de stad Utrecht. De Waterlinie werd al na een paar decennia overbodig door de ontwikkeling van de luchtvaart. Door heel de provincie zijn nog sporen van het kolossale verdedigingswerk te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de Lunetten in Utrecht, of Fort bij Rijnauwen en Fort Jutphaas.

Dubbel gevoel

Gedeputeerde Rob van Muilekom (PvdA) houdt een dubbel gevoel over aan het advies van ICOMOS. "Ik ga altijd voor goud. De Limes staat er nu goed voor, maar voor de Hollandse Waterlinie moeten we nog goed gaan kijken hoe we goud kunnen behalen."
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de provincie doet al erg haar best om de Waterlinie te beschermen. "We hebben in maart een nieuwe omgevingsvisie vastgelegd. Daarin staat hoe waardevol we de Hollandse Waterlinie vinden en welke regels daarbij horen. Wij vinden dat we dat al goed beschermen."
Over de erfgoedaanvraag is nog niets definitief beslecht. Eind juli neemt het Werelderfgoedcomité tijdens de werelderfgoedconferentie het definitieve besluit over de erfgoedaanvraag voor de Limes en de Waterlinie.
Hoe kom je op de werelderfgoedlijst?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.