RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Weer flinke prijsstijgingen bij koopwoningen, drukste januarimaand sinds 2015

PROVINCIE UTRECHT - De prijzen van koopwoningen zijn in januari het meest gestegen in twee jaar tijd. Dat melden het CBS en het Kadaster. Ook het aantal woningtransacties steeg: het Kadaster registreerde in januari bijna 40 procent meer woningtransacties dan dezelfde maand vorig jaar.

Eind 2019 leek de prijsstijging van woningen wat af te zwakken, maar sindsdien is die weer met een opmars bezig. Afgelopen maand waren huizen gemiddeld 9,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat is de hoogste groei sinds november 2018. Nieuwbouwwoningen zijn hierbij buiten beschouwing gelaten.

Den Helder Texel, Hardenberg en omstreken en Ruurlo Eibergen zijn de regio's waar het aantal transacties met een overbieding het meest is toegenomen. Het gaat om een toename van 30 procentpunt. In de regio Amsterdam is het aandeel minst toegenomen: met minder dan ťťn procentpunt tot 67 punt. Dat was anders in Utrecht waar de toename zo'n tien procentpunt was. Het aandeel van overbiedingen lag daar en in andere grote steden zoals Den Haag, Eindhoven en Groningen in 2019 al op ongeveer de helft, meldt de NOS.

Meer woningtransacties
Dat er vorige maand een enorme toename van het aantal woningtransacties werd geregistreerd, komt volgens onderzoekers mogelijk door het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar. Voor beleggers is die belasting juist verhoogd naar 8 procent. Mogelijk hebben starters de overdracht daarom uitgesteld en beleggers juist naar voren gehaald.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -