RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Rechtbank stelt liquidatieproces Marengo uit vanwege corona

1/3
VIANEN - De inhoudelijke behandeling van het liquidatieproces Marengo wordt ten minste een paar weken uitgesteld. Vanwege de huidige coronacrisis vindt de rechtbank Amsterdam het niet verantwoord om zo'n groot proces, met veel betrokkenen, nu door te laten gaan.

De eerste zittingsdag was gepland op 15 februari in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Deze en de andere zittingsdagen in februari worden geschrapt. De vanaf maart geplande dagen blijven vooralsnog staan. De rechtbank verwacht tot diep in 2022 bezig te zijn met de zaak. Het proces draait om in totaal 17 verdachten, die onder meer worden verdacht van betrokkenheid bij een reeks onderwereldmoorden. Hoofdverdachte is Ridouan T. uit Vianen. Het OM ziet hem als leider van de organisatie en opdrachtgever van de moorden.

 Hoofdverdachte Ridouan T. Hoofdverdachte Ridouan T. | Foto: Nieuwsuur

Uitstel
"Door de huidige ontwikkelingen in de coronapandemie, waaronder de opkomst van de Britse variant van het virus, ziet de rechtbank zich genoodzaakt de start van het proces uit te stellen", stelt de rechtbank. "Het omvangrijke proces vraagt de inzet en betrokkenheid van een zeer groot aantal personen, waaronder de rechtbank, officieren van justitie, de verdachten en hun raadslieden, beveiligingspersoneel en pers. Zij moeten allen veilig en verantwoord hun werk kunnen doen en de kwaliteit van het strafproces moet gegarandeerd worden. De rechtbank komt tot de conclusie dat op dit moment niet aan al deze eisen kan worden voldaan".

Ook de onzekerheid over de ontwikkeling van de huidige besmettingen in verschillende penitentiaire inrichtingen speelt voor de rechtbank een rol. Onlangs werd duidelijk dat meerdere medewerkers in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught positief waren getest op het coronavirus. Alle gedetineerden moesten daarom preventief in quarantaine. Hoofdverdachte T. zit daar gedetineerd.

 Politieonderzoek na de vergismoord op Hakim Changachi in Overvecht Politieonderzoek na de vergismoord op Hakim Changachi in Overvecht | Foto: Michiel van Beers

Marengo
Ridouan T. (43) werd in december 2019 gearresteerd, nadat hij jaren voortvluchtig was geweest. Hij zit vast in de extra beveiligde gevangenis in Vught. Zijn veronderstelde rechterhand Sad R. (48) uit Utrecht werd in februari in Colombia opgepakt en zit daar nog steeds in uitleveringsdetentie. Het is vooralsnog niet bekend wanneer hij naar Nederland wordt overgebracht.

Marengo draait om zes voltooide moorden, vier pogingen daartoe en aantal voorbereidingen van liquidaties. Een belangrijke rol is weggelegd voor de Utrechtse kroongetuige Nabil B., wiens advocaat Derk Wiersum is geliquideerd. Verschillende uitvoerders van de moorden die aan de organisatie van Ridouan T. worden toegeschreven, zijn al veroordeeld tot lange gevangenistraffen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -