Overvecht moet aardgasvrij worden met warmtepomp of stadsverwarming

PROVINCIE UTRECHT - Een warmtepomp in je huis of een aansluiting op een warmtenet. Dat zijn volgens de gemeente Utrecht de beste manieren om de woningen in Overvecht-Noord van het aardgas af te krijgen. De wijk moet in 2030 volledig aardgasvrij zijn.
Zo moet Overvecht aardgasvrij worden
Overvecht-Noord is samen met andere buurten in Nederland aangewezen als 'proeftuin' om als eerste aardgasvrij te worden. De gemeente is nu al een paar jaar aan het onderzoeken hoe dat het beste kan en de uitkomst is nu duidelijk. Wethouder Lot van Hooijdonk van Energie: "Er zijn twee opties uitgekomen. Of een vorm van collectieve warmte, dat noemen we meestal stadsverwarming, of een vorm van elektrisch verwarmen met een warmtepomp. Dit is eigenlijk het meest kosteneffectief en levert dus de beste prijs."
De inwoners van Overvecht-Noord hebben de afgelopen jaren al duidelijk gemaakt dat ze niets voelen voor een warmtepomp. Hiervoor moet je je huis voldoende isoleren en de installatie aanschaffen. Die kosten kunnen behoorlijk oplopen en dat kan niet iedere huiseigenaar in de wijk betalen. Daarnaast maakt de noodzakelijke ventilator die buiten in de tuin moet staan veel lawaai.

Buurtwarmtenet

De gemeente gaat nu met de uitkomst van het onderzoek in gesprek met bewoners om samen te kijken welke oplossing voor welke woningen het meest geschikt is. Sommige woningen, zoals die van de woningcorporaties kunnen of zijn al op stadsverwarming aangesloten. Bij andere woningen zal dat lastiger zijn, omdat het netwerk van de stadsverwarming te ver weg ligt en dan zou een warmtepomp geschikt zijn.
De bewoners van de Nieuwe Vechtzoom en ook de Klopvaartbuurt hebben de handen ineen geslagen en geven de voorkeur aan een eigen buurtwarmtenet. Ad Tourné van het bewonersinitiatief Nieuwe Energie voor de Vechtzoom: "Wij gaan proberen gebruiken te maken van een lokale warmtebron. Dat kan zijn water uit de Vecht dat warmte heeft, of warmte van de zon die we kunnen opvangen en opslaan of andere mogelijkheden. En dat kan duurzamer zijn en onder onze eigen invloed zijn." Samen met de gemeente gaan de bewoners een dergelijk warmtenet onderzoeken.

Aardgasnetwerk

Nu blijkt ook nog eens dat het aardgasnetwerk in sommige delen van de wijk al over drie jaar vervangen moet worden. Daarom heeft de gemeente samen met Stedin en Eneco een brandbrief gestuurd naar het Rijk. Ze willen mensen stimuleren van het kookgas af te gaan door een pannenset met inductieplaat aan te bieden. Ook willen ze met hulp van de crisis- en herstelwet voorkomen dat ze alsnog het aardgasnetwerk moeten vervangen.
De bewoners aan de Nieuwe Vechtzoom hebben hier begrip voor en willen daarom ook zo snel mogelijk duidelijk hebben of een buurtwarmtenet gaat werken. In de zomer van volgend jaar hopen ze dat te weten, maar of dat gaat lukken blijft de vraag. Tourné: "Ik wil heel graag dit uitzoeken maar het succes is niet bij voorbaat verzekerd. Het kan zijn dat we in 2030 nog steeds geen goeie oplossing hebben en dat we nog steeds aan het puzzelen zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.