RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Appeltjes van Oranje' plukken op Paleis Soestdijk tijdens oogstfeest

SOESTDIJK - Op veel plekken in Nederland kun je vandaag appeltjes plukken bij de boer. Ook in de moestuin van Paleis Soestdijk kan geplukt worden. Dat is best bijzonder, want de moestuin was honderd jaar lang verboden terrein. Sinds vorig jaar is de moestuin weer te bezoeken op een aantal dagen in het jaar. Vandaag dus ook, tijdens het oogstfeest.

De moestuin wordt onderhouden door een aantal vrijwilligers. GŲran Christiansson is daar een van. Anderhalf jaar geleden troffen ze de moestuin rommelig aan. Grote delen waren overwoekerd door bramen en brandnetels. Er stonden nog 75 appel-, peer- en notenbomen en daar zijn nog eens honderd bijgeplaatst.

Juliana en Bernhard
De moestuin is actief gebruikt in de tijd dat koningin Juliana en prins Bernhard er nog woonden, vertelt Christiansson. "Ze aten veel groente en fruit uit de moestuin. Ook bloemen voor de boeketten in huis kwamen uit eigen tuin. Ze waren heel zelfvoorzienend en duurzaam bezig. Ze hadden zelfs een windmolen om de fontein aan te drijven. Ze liepen erg voor op hun tijd."

Vandaag kunnen er maximaal dertig mensen tegelijk de moestuin in. Vanwege de coronamaatregelen wordt er geen koffie en thee geschonken. Christiansson: "Dus we nodigen mensen uit zelf een thermoskan en een picknickkleedje mee te nemen."

Franse delicatesse
Er kunnen onder meer goudrenetten en golden delicious appels geplukt worden. "Maar de topper van dit jaar is een Franse delicatesse", vertelt Christiansson. "Het gaat om een stoofpeer. Het zijn hele mooie, grote peren die je kunt gebruiken om een taart te bakken of gewoon als stoofpeer." Hij hoopt dat bezoekers geÔnspireerd raken om zelf ook een boom in de tuin te planten.

Het oogstfeest begint vandaag om tien uur en duurt tot vier uur vanmiddag.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -