RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Duurzame toren bij Paleis Soestdijk wekt energie op

1/2
BAARN - In de voortuin van Paleis Soestdijk is een 21 meter hoge toren geplaatst. De zogeheten Green Energy Mill (GEM) wekt duurzame energie op en dient als vervanger voor vervuilende dieselgeneratoren op festivals.

De toren heeft zonnepanelen en een windturbine. Opgewekte energie wordt vervolgens opgeslagen in een batterij. De GEM-toren is een project van de Technische Universiteit Eindhoven in samenwerking met tien Europese bedrijven.

"Om het opwekken van duurzame energie uit zon en wind verder te optimaliseren en nieuwe toepassingen te ontwikkelen, moet de GEM-toren op verschillende locaties worden getest," zegt Faas Moonen, associate professor aan de TU Eindhoven en nauw betrokken bij de GEM-toren.

 De toren heeft zonnepanelen en een windturbine De toren heeft zonnepanelen en een windturbine | Foto: RTV Utrecht

"Omdat er dit jaar geen festivals zijn biedt Paleis Soestdijk een uitgelezen kans om ervaringen op te doen, testresultaten te vergaren en feedback van bezoekers te krijgen."

De toren blijft tot 30 augustus op zijn plaats staan. Het is de bedoeling dat de GEM-toren volgend jaar langs verschillende Europese festivals trekt.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -