Windmolens Goyerbrug mogen er komen, omwonenden boos: 'Wordt ons gewoon in de strot geduwd'

© RTV Utrecht / Annemarie de Wit
HOUTEN - Er mogen vier enorme windturbines bij de Goyerbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten worden gebouwd. Dat heeft de bestuursrechters vandaag bepaald. Omwonenden hadden de zaak aangespannen omdat ze fel tegen de komst van de windmolens zijn.
Zij vrezen onder andere voor geluidsoverlast die de windmolens kunnen veroorzaken. In het windmolenpark moeten vier windmolens komen met een maximale ashoogte van 166 meter. "Dat zijn geen kleine jongens", zegt Claus van der Velden van Stichting Belangen Wijkersloot. "We vinden het erg jammer dat dit is besloten. De windmolens worden door de gemeente Houten in onze strot geduwd. Het draait alleen om geld."

Vergunning

De gemeente heeft in 2019 een vergunning verleend voor de bouw van het park. Volgens de rechtbank is de gemeente zorgvuldig te werk gegaan en is er geen reden om de vergunning in te trekken. Zo zijn er onder meer onderzoeken gedaan naar de precieze plaats, geluid en (slag)schaduw.
"Dat betekent overigens niet dat de windmolens geen geluid maken, maar de gemeente heeft in dit geval het maatschappelijke belang van duurzame energie zwaarder laten wegen dan het individuele belang van de omwonenden", aldus de rechtbank.

Hoger beroep

De stichting gaat hoogstwaarschijnlijk in hoger beroep, laat Van der Velden weten. Hij vermoed dat er een grote kans bestaat dat ze daar hun gelijk gaan krijgen. "We geven dit niet zo 1, 2, 3 op natuurlijk. De hele beleving in de omgeving is weg als die molens er staan. Dan denk ik: gemeente Houten, leuk en aardig. Maar als je ze werkelijk had gewild dan had je ze neergezet bij het dorp. Dan kunnen de inwoners van Houten zelf kijken naar hun eigen molens. De gemeente zegt: we hebben draagvlak in Houten. Ja, natuurlijk! Straks staan ze ver weg en hebben ze er geen last van. Maar dat draagvlak heb je in Wijk bij Duurstede niet, en wij hebben er wél last van."
In hoger beroep gaan is de laatste kans voor Van der Velden en de stichting. "Ik ben benieuwd hoe dat gaat lopen. Uiteindelijk is het vast alleen een vertragende factor."

Vleermuis

De provincie Utrecht is ook bij het proces betrokken door voorschriften te maken voor het draaien van de windmolens. Maar daar zijn ze volgens de rechtbank wel iets te streng te werk gegaan om de leefomgeving van de rosse vleermuis te beschermen.
Zo stond er onder meer in dat de eigenaar van het windpark in de gaten moest houden hoeveel vleermuizen er zouden overlijden. "De eigenaar vindt deze voorwaarden te streng en niet goed uitgewerkt. De rechtbank volgt dit standpunt en geeft de provincie vier weken de tijd om hier een nieuwe beslissing over te nemen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.