Uithoflijn geplaagd door storingen: valse start of niks aan de hand?

© RTV Utrecht / Roel Breet
UTRECHT - Wat is er aan de hand met de Uithoflijn? De afgelopen maand lag het tramverkeer om uiteenlopende redenen zeker zes keer plat. Volgens de provincie Utrecht een vrij normaal aantal, al is de storing van vandaag serieuzer van aard.
Lijn 22 ligt er al sinds negen uur vanochtend uit omdat de trams beschadigd zijn geraakt door een kapotte bovenleiding. De storing duurt zeker tot morgenochtend. "Dit heeft impact. We hebben tijd nodig om dit te onderzoeken en te repareren", zegt Ron van Dopperen, woordvoerder van het provinciebedrijf Regiotram Utrecht.
De oorzaak van de storing is een defecte koppeling die de bovenleiding verbindt met de mast langs de trambaan. "Dit verbindingsstuk is ter hoogte van de bocht in de trambaan bij de Padualaan losgekomen. Of dit door de storm komt, moeten we onderzoeken. Dat is nog niet te zeggen", aldus Van Dopperen. "Zeker is dat door dit incident schade is geconstateerd aan onderdelen van de stroomafnemers die zich bevinden op het dak van de trams. Er wordt nu hard gewerkt om de schade te herstellen. We hopen de dienstregeling morgenochtend te hervatten."

PREVENTIEF ONDERZOEK

Regiotram Utrecht neemt geen risico, want de veiligheid staat voorop. De rest van de dag en de avond wordt gebruikt om nader onderzoek te doen naar de oorzaak. Ook wordt op meerdere, vergelijkbare locaties langs tramlijn 22 preventief onderzoek uitgevoerd. Vervoerder U-OV zet extra vervangende bussen in op lijn 28. "Het zal wel even passen en meten zijn, vooral in de avondspits. Maar we kunnen in ieder geval voor vandaag een alternatief aanbieden", aldus Van Dopperen
De veelbesproken tram tussen Utrecht Centraal en Utrecht Science Park rijdt sinds 16 december op doordeweekse dagen. In het weekend zijn er testritten en wordt er gewerkt aan het spoor. Vooral afgelopen maand waren er geregeld storingen:

- 17 februari, kapotte bovenleiding
- 14 februari, wisselstoring
- 28 januari, kapotte tram
- 23 januari, wisselstoring
- 17 januari, kapotte tram
- 15 januari, wisselstoring

MORRENDE REIZIGERS

Reizigers en inwoners zijn kritisch. De toon van de reacties is meestal sarcastisch. Zo is er inmiddels een site in de lucht met de naam rijdttram22.nl. 'NEE', is het enige dat er wordt vermeld op de pagina. "Ik mis lijn 12...die had nooit een kapotte bovenleiding", twittert Ansado. "Misschien beter een nieuwsbericht eruit gooien, als hij wel rijdt", reageert Ewout op het berichtgeving van RTV Utrecht. En er zijn mensen die blij zijn dat ze niet afhankelijk zijn van de Uithoflijn.
"De Uithoflijn is echt een grote grap, want hij rijdt alweer niet en het was weer eens complete chaos om in de bus te komen", twittert Chantal.
Ik begrijp de reacties wel, een storing blijft hangen in de beleving van de reizigers
Ron van Dopperen, woordvoerder provincie Utrecht
Erik haalt nog even de kosten van de Uithoflijn aan. "We hadden al het miljoenenlijntje in Limburg. En nu hebben we het miljardenlijntje in Utrecht." In werkelijkheid was er overigens 427 miljoen euro nodig voor de realisatie van de Uithoflijn, inclusief trams. Dat was wel veel meer dan begroot.

BEGRIP EN CIJFERS

"Ik begrijp de reacties wel", reageert Van Dopperen van Regiotram Utrecht. "Een storing blijft nou eenmaal hangen in de beleving van de reizigers. Het valt op als het niet goed gaat. Maar als je puur objectief naar de cijfers kijkt, valt het aantal storingen sinds 16 december best wel mee. Ook konden we de trams meestal weer binnen een uur of anderhalf uur laten rijden, maar in dit geval is dat dus duidelijk anders."

POLITIEK

De Statenfracties hebben overwegend geduld met de Uithoflijn. "Ik vind het te vroeg om te zeggen: er is iets structureel mis, maar we houden het wel scherp in de gaten", zegt VVD-fractievoorzitter André van Schie. "Ik wil ook niet meteen op elk incident duiken, wij weten ook dat iedereen zijn best doet. Er is een storm geweest en dat kan tot problemen hebben geleid, zoals ook op het spoor gebeurd is. Er lijkt de laatste tijd wel wat vaker sprake van storingen, maar dat kan ook perceptie zijn. We gaan binnenkort de kwartaalrapportage bekijken en dan weten we meer."
Ik heb er begrip voor dat er kinderziektes zijn. Het is dus niet zo dat ik nu de gedeputeerde op het matje ga roepen
PvdA-Statenlid Julie d'Hondt
Ook bij de PvdA zijn de alarmbellen vooralsnog niet afgegaan. "Het is vervelend, maar ik heb er begrip voor dat er kinderziektes uit de lijn gehaald moeten worden. Ik heb ook begrepen dat er verschillende oorzaken zijn geweest die niet met de Uithoflijn te maken hadden. Bovendien zijn er een paar stormen geweest. Het is dus niet zo dat ik nu de gedeputeerde op het matje ga roepen", zegt Statenlid Julie d'Hondt. Over het traject naar Nieuwegein en IJsselstein maakt ze zich wel zorgen. "Ik zie daar wel erg veel storingen en die trams moeten echt snel vervangen worden."
CDA-fractievoorzitter Derk Boswijk trekt evenmin aan de bel. "Ik schrik hier nog niet van. Als de nood echt hoog was, hadden we dat al geweten. Maar goed, dit is natuurlijk wel iets om goed in de gaten te houden." Frans Hazeleger van de SGP houdt een vinger aan de pols. "We houden de storingen zeker bij, maar gaan niet bij elk incident vragen stellen."
René Dercksen, fractievoorzitter van de PVV in de provincie Utrecht, gaat wel vragen stellen komende woensdag. "Volgens onze informatie zijn er meerdere serieuze storingen geweest. Dat lijkt iets meer dan een opstartprobleempje."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.