Doorkomstgemeenten geven geen stuiver aan Vuelta-promotie: 'Jammer, maar je moet keuzes maken'

© La Vuelta
PROVINCIE UTRECHT - Terwijl Utrecht zich volop als de Vuelta-stad profileert, en daar behoorlijk wat geld aan uitgeeft, lijken de kleine doorkomstgemeentes de hand op de knip te houden. Uit een rondgang van RTV Utrecht blijkt dat verantwoordelijk burgemeesters en wethouders niet al te veel extra energie in het evenement willen stoppen.
De redenen zijn divers. Sommige gemeenten hebben weinig geld in de gemeentekas. Ze zeggen dat de wielrenners wel erg snel door de gemeente racen. En het is al een druk jaar door de viering van 75 jaar vrijheid. De gemeenten lopen door de beperkte investeringen mogelijk een promotie-evenement voor de Vuelta mis. Inwoners zullen dus vooral zelf het Vuelta-feestje moeten aanwakkeren in hun dorp of stad.

HEUVELRUG

De meest in het oog springende gemeente is de Utrechtse Heuvelrug. De Amerongse Berg en de groene omgeving moeten een uithangbord van de tweede dag van de Vuelta worden. Alleen zit de gemeente door een beroerde financiële situatie op zwart zaad.
"We vinden het fantastisch dat zo'n grote wielertocht weer door onze gemeente gaat", zegt wethouder Chantal Broekhuis, want de Giro reed daar immers ook al. "Alleen we hebben niet de middelen om te investeren. Jammer hoor, want we zouden graag willen dat het feest verder wordt versterkt. Maar je moet keuzes maken."

ANDERE GEMEENTEN

Maar een kleine portemonnee is niet de enige reden om geen geld uit te geven. Ook gemeenten als Woudenberg, Renswoude en Soest geven aan amper geld in het evenement te stoppen. Aan enthousiasme van de desgevraagde bestuurders ontbreekt het niet, maar de buidel trekken voor extra promotie is vaak een stap te ver.
We hebben niet de middelen.
Gemeente Utrechtse Heuvelrug
"We zorgen ervoor dat de Vuelta veilig door onze gemeente heen komt. Verdere activiteiten worden vanuit de gemeente niet ondernomen", zo stelt de gemeente Soest in een reactie. Burgemeester Petra Doornenbal uit Renswoude geeft aan dat de wielrenners "een paar honderd meter" door haar gemeente komen. "We zoeken binnenkort contact met nabijgelegen boeren, maar we moeten er nog een definitief ei over leggen."
Wethouder Pieter de Kruif van Woudenberg legt de bal bij de provincie, omdat de route vooral over provinciale wegen gaat. Activiteiten en initiatieven moeten van bewoners komen, zo geven ook andere doorkomstgemeentes aan. "We proberen de mensen, de bedrijven en de verenigingen enthousiast te krijgen om wat te ondernemen", aldus De Kruif van Woudenberg.

DURE VOORPRET

Maar ook die feestjes blijken geen garantie om belastinggeld op zak te houden. Dat wordt zichtbaar bij de organisatie van de zogeheten Fietshub. De organisatie van het evenement wil door alle doorkomstgemeentes trekken met fiets-gerelateerde activiteiten zoals clinics en een wielercafé. Voorwaarde is wel dat er een eigen bijdrage van de gastvrije gemeente in kwestie wordt verwacht.
Verdere activiteiten worden door de gemeente niet ondernomen.
Gemeente Soest
Meerdere gemeentes hebben aangegeven dat niet te doen. Zo zeggen in ieder geval Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg en Renswoude geen geld uit te willen geven aan de Fietshub. Leusden geeft aan niet mee te doen als andere gemeenten afhaken.

POLITIEKE VRAGEN

De VVD en GroenLinks in de Provinciale Staten stelden gisteravond vragen over de eigen bijdrage die de Fietshub wil hebben van gemeenten. De provincie geeft namelijk voor een deel subsidie aan het evenement dankzij het zogeheten activatieprogramma. Daaruit worden in totaal 139 projecten van betaald.
De partijen waren eerder al kritisch over een investering van 2,1 miljoen euro van de provincie aan de Vuelta. Met het instemmen van het bedrag moest de wielertocht breed gedragen worden in de regio, en de partijen zetten door een eigen bijdrage van de gemeente hier vraagtekens bij.

REACTIE PROVINCIE

Volgens de provincie klopt het dat de gemeenten zijn benaderd voor een eigen bijdrage aan de Fietshub. Een woordvoerder laat weten dat er nog gesprekken worden gevoerd. Bijvoorbeeld om te kijken hoe het evenement goedkoper en soberder kan worden georganiseerd, zodat gemeentes toch nog aan kunnen haken.
Bij geen enkel evenement dat subsidie uit het activatieprogramma krijgt is het bedrag voldoende. Initiatiefnemers die hier gebruik van maken zullen altijd extra bijdrages moeten zoeken. Dat kan door sponsors. maar ook door het vragen van een eigen bijdrage van een gemeente, zo laat de woordvoerder weten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.