Nieuw boek over Paleis Soestdijk: "Ik liep arm in arm met Juliana"

© RTV Utrecht / Joost Danvers
SOESTDIJK - Een jaar lang mochten ze rondlopen in en om Paleis Soestdijk. Eugene Leenders en Hanneke Kiel verzamelden verhalen en herinneringen van mensen die op het paleis kwamen toen Koningin Juliana en prins Bernhard er nog woonden. Het heeft geresulteerd in het boek 'Op de stoep van Soestdijk'.
"Met de stoep wordt het grote bordès bedoeld", zegt Eugene Leenders. "Dat noemde de familie zelf zo. Ze hadden ook de familiestoep, een klein trapje waarmee ze rechtstreeks naar hun privévertrek liepen."
Voor het boek spraken Leenders en Kiel meer dan dertig mensen die ooit het paleis bezochten. Veelal komen ze uit Baarn of Soest. Gevraagd naar voorbeelden komt Leenders direct met het verhaal van Frank Timmers. Een jongetje uit Baarn dat bevriend was met het zoontje van de houtvester in het bos naast het paleis.
"Hij speelde met zijn vriendje in het bos. Ineens hoorden ze een geluid dat ze niet kenden. Ze liepen richting het paleis en verstopten zich achter de rhododendrons en op dat moment kwam er een Alouette helikopter uit de lucht met een donderend lawaai."

MOOIE HELIKOPTER

Daar bleek Prins Bernhard uit te komen. Leenders: "Die salueert naar de piloot, maar ziet ook de hoofden van de jongens boven de planten uitkomen. Hij loopt op de jongens af, die vreselijk schrikken en denken dat ze in de gevangenis belandden." Maar volgens Leenders loopt Prins Bernhard naar de jongens toe en zegt hij alleen maar: "Volgens mij mogen jullie hier eigenlijk niet komen, maar het is wel een heel mooie helikopter, of niet?"
Het verhaal van Frank is niet alleen opgeschreven, het staat ook op film. Leenders heeft een aantal verhalen verfilmd. Zo heeft hij het voor elkaar gekregen om opnieuw een helikopter te laten landen in de achtertuin van het paleis. Leenders: "Frank Timmers is veertig jaar geleden op het paleis geweest, maar toen we de opnamen maakten voelde hij helemaal weer hoe het was."
Auteurs Eugene Leenders spreekt in U Vandaag over het boek Op de stoep van Soestdijk

ARM IN ARM MET JULIANA

Een ander verhaal uit boek wordt verteld door Tino Schouten. Hij woonde tot zijn 20ste op het paleis; zijn vader was daar tuinman. Koningin Juliana kende Tino ook bij naam. "Op een dag was er de military door het bos, dat was altijd een grote happening", zegt Schouten. "Ik was denk ik een jaar of 18 en toen kwam Juliana uit het paleis aangelopen. Die moest daar eigenlijk even gaan kijken, maar die had daar duidelijk geen trek in. Toen ben ik naar haar toegelopen en toen vroeg ze of ze even met mij mocht lopen. Dus wij liepen samen het terrein op, arm in arm, en dat heeft tot heel veel gefronste wenkbrauwen geleid."
Leenders zelf heeft na al het onderzoek voor zijn boek een favoriete plek gekregen op het paleis. Zijn lievelingsplek is de bibliotheek aan de achterkant van het paleis. "In 1937 is een woning gebouwd in het paleis, omdat Bernhard en Juliana daar ging wonen. Het blauwe tapijt ligt er nog steeds, dat noemen ze de blauwe gang. Van de tientallen leden van de hofhouding mochten er maar enkelen komen, het was echt helemaal privé. Daar waren de kantoren en de slaapkamers. En de eigenlijke huiskamer van het gezin waar ze Monopoly speelden. Ja, als je daar rondloopt, dan kan je begrijpen dat dát de paar vierkante meter waren die ze echt voor zichzelf wilden houden."

LAST

Inmiddels is het paleis verkocht en is er veel te doen om de nieuwe invulling van het gebouw en het gebied. Of de verkoop een goede zaak is, daar laat Leenders zich niet over uit. Wel zegt hij dat Baarn en Soest ermee worstelen. "Die hebben er last van. Die zijn opgegroeid met het paleis en het paleis is van hen."
De rijksoverheid heeft de keuze gemaakt om Paleis 't Loo het Oranjemuseum te maken en daar gaan tientallen miljoenen naar toe. Soestdijk is op de markt gekomen en verkocht aan een particulier met tal van bedingen dat het altijd open moet blijven en voor publiek toegankelijk.
"Ik denk dat de grandeur van het paleis aan de voorkant wel blijft, maar dat koninklijke.. Ze zijn er al vijftien jaar niet meer, maar als je er binnenloopt, is het nog steeds koninklijk. Dat zal toch echt gaan veranderen."
Morgen is de presentatie van het boek. In de Oranjerie én op 'de stoep', bekend van het defilé en de plek waar Winston Churchill nog heeft gestaan, maar nu met de mensen die hun verhaal hebben willen vertellen voor dit boek. Of de koninklijke familie zijn boek gaat lezen, weet Leenders niet. "We hebben geprobeerd Pieter van Vollenhoven te interviewen voor het boek. Hij zei: "Ik zou het dolgraag willen, maar ik doe het niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.