Natuurlijk Zoëy: Na de Eikenprocessierups is het nu wachten op de dennenprocessierups

Eddy met Arnold van Vliet bij een nest van de eikenprocessierupsen.
Eddy met Arnold van Vliet bij een nest van de eikenprocessierupsen. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose
VEENENDAAL - De eikenprocessierups komt in steeds grotere getalen in ons land voor en zorgt voor flink wat overlast zoals jeuk en allergische reacties. Eddy bekijkt met bioloog Arnold van Vliet de grote nesten in de eikenbomen waar de rupsen zitten.
Dit artikel en de uitzending van Eddy Zoëy werd begin deze maand uitgezonden bij RTV Utrecht. Vanwege de ophef over de eikenprocessierups staat het artikel nu weer prominent op onze website. Meer nieuws over de eikenprocessierups is te vinden in ons dossier.
Elk jaar is er weer veel overlast van de kleine haartjes van de rups. Arnold: "Elke rups heeft wel 800 duizend haartjes die hij om zich te verdedigen kan afschieten. Dit zijn overigens niet de lange haartjes die je duidelijk ziet zitten, maar veel kleinere voor het oog niet zichtbare haartjes."
Volgens Arnold is de enige methode om de rups onder controle te houden er een van samenwerking met gemeenten, boomeigenaren en natuurorganisaties. Naast preventieve bestrijding in een vroeg stadium door bijvoorbeeld het spuiten van (biologisch) gif moet je ook de nesten van de rupsen wegzuigen. Verschillende soorten vogels zoals de kauw en de mees lusten de rupsen wel, dus ook het plaatsen van mezenkasten kan bijdragen. Alles helpt een beetje, maar het is nooit 100% voldoende om alle rupsen weg te krijgen. Bovendien kunnen de haartjes in oude nesten en in de omgeving nog wel tot acht jaar voor overlast zorgen, aldus Arnold.

DENNENPROCESSIERUPS

Waar de eikenprocessierups zich voedt met eikenblaadjes, doet de dennenprocessierups zich tegoed aan dennenbomen. Deze rups, die ook in processie loopt en brandharen heeft, rukt vanuit België op naar ons land en het zal niet lang meer duren voor deze ook in onze provincie voor komt, volgens Arnold.
Door het stormachtige weer de afgelopen dagen zijn er veel nesten uit de bomen gewaaid. Hierdoor is kans op de verspreiding van de brandharen nog groter.
Kijk hier naar de uitzending over de eikenprocessierups.
Natuurlijk Zoëy: de eikenprocessierups

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.