RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nieuwe Hollandse Waterlinie aangeboden aan UNESCO

UTRECHT - Als het aan hetNederlandse kabinetligt, moet de Nieuwe Hollandse Waterlinie UNESCO werelderfgoed worden. Vandaag werd een nieuwe stap gezet in het proces.Het verzoek over de unieke verdedigingslinie isin Parijs aangeboden aan UNESCO.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie looptdoor 25 gemeenten in Gelderland, Noord-Brabant, Utrecht en Noord-Holland. De Stelling van Amsterdam vormt het sluitstuk. De linie issinds de negentiende eeuw aangelegd en bestaat uit een stelsel van forten, kazematten en sluizen die het mogelijk maakten om delen van Nederland onder water te zetten. Het westen van het land zou daardoor onbereikbaar raken voor vijandelijke legers op de grond. Het systeem is uniek in de wereld.

De verdedigingslinie is een uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. Die staat al sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst. Nederland is sinds 2014 bezig om de werelderfgoedstatus binnen te halen voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er is al meer dan 200 miljoen euro besteed aan het restaureren en toegankelijk maken van de vele bouwwerken.

In december besloot het kabinet dat de waterlinie wordt voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst. In mei 2020 wordt duidelijk of de antieke verdedigingslijn de status daadwerkelijk krijgt.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -