RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Heinze Bakker beleeft tweede zege Van Benthem opnieuw

1/3
PROVINCIE UTRECHT -

"Iedere seconde is overdreven, maar iedere minuut wilde ik er toch wel weer van volgen." Sportcommentator in ruste Heinze Bakker uit Leusden heeft dertig jaar na dato de Elfstedentocht van 1986 opnieuw op de voet gevolgd. Het evenement werd in zijn geheel uitgezonden via de website van de NOS.

Heinze Bakker verzorgde destijds het commentaar en zette precies dertig jaar later de wekker om alles opnieuw te beleven. "Ik zit nu nog in mijn nachtkledij", vertelde hij terwijl de schaatsers rond het middaguur de finish naderden aan RTV Utrecht , "want om kwart voor 5 zat ik al voor de tv."


METEEN DOOR NAAR HEERENVEEN

Bakker vielen vooral de verschillen op in technische mogelijkheden toen en nu. "Vandaag de dag is er zoveel meer mogelijk met helikopterbeelden en dergelijke. Toen kreeg je dat gewoon niet voor elkaar. Als je nu de tocht in beeld zou moeten brengen, dan zie je zoveel meer."

Voor de illustere commentator was de integrale uitzending een feest der herkenning, al waren er ook veel momenten die hij zich niet meer kon herinneren. "Wat er nu gebeurt, het verslag van de finish, dat weet ik allemaal nog precies, maar er zijn ook veel momenten geweest, valpartijen bijvoorbeeld, waar ik niets meer van wist."

Ook destijds was het een lange zit voor Bakker, die de hele dag in een klein commentaarhokje doorbracht en na afloop haast geen stem meer over had. "Maar ik had mijn stem wat gespaard, want hoe gek het ook klinkt: na afloop moesten we meteen door naar Heerenveen om de wereldkampioenschappen sprint te verslaan."


WILLEM-ALEXANDER

Na 22 jaar wachten kon in de jaren '80 opeens twee jaar achter elkaar de Elfstedentocht worden gereden. Die van 26 februari 1986 was de tweede van die tochten; net als het jaar ervoor won Evert van Benthem.

De vrijdag door de NOS opnieuw uitgezonden tocht werd verder legendarisch door de deelname van toenmalig kroonprins Willem-Alexander. Hij reed mee onder de schuilnaam W.A. van Buren.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -