Nieuwe Hollandse Waterlinie stap dichter bij Werelderfgoedstatus

PROVINCIE UTRECHT - De Nieuwe Hollandse Waterlinie, die voor een groot deel door Utrecht loopt, wordt over vier jaar mogelijk toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaat het grootste Rijksmonument van ons land voordragen.
De afgelopen tien jaar is meer dan 120 miljoen geïnvesteerd in de waterlinie en ook de komende tijd gaat er nog veel gebeuren, zegt de Utrechtse gedeputeerde Mariëtte Pennarts. "We gaan het nog toegankelijker maken, met fiets- en voetpaden", zegt ze. "En er komt een museum voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie in Fort bij Vechten in Bunnik en daar gaan we nog wel op inzetten komend jaar."
Of de Nieuwe Hollandse Waterlinie inderdaad wordt toegevoegd aan de UNESCO-lijst, hangt af van de voorbereidingen, zegt Pennarts. Daarom wil de provincie de komende tijd nog veel werk verzetten.
Wel is duidelijk dat de waterlinie niet als zelfstandig erfgoed op de lijst zal komen. Als het monument internationaal wordt erkend, zal dat zijn als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam, dat Werelderfgoed is sinds 1996.
De waterlinie was bedacht als een manier om Nederland te verdedigen. Zodra er soldaten van een vijandig leger richting Holland zouden trekken, konden hele stukken land tot kniehoogte onder water worden gezet.

De Utrechtse gedeputeerde Mariëtte Pennarts over de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.