Gustafson kondigt vertrek aan als FC Utrecht eerste stap zet naar play-off finale

UTRECHT - FC Utrecht heeft een aardige stap gezet richting de play-off finale voor Europees voetbal. Het won in de Galgenwaard met 3-1 van Vitesse. Zondagavond om 18.00 is de return in Arnhem.
De highlights van FC Utrecht - Vitesse
Daarmee is een nieuw Europees avontuur voor Vitesse ver weg. Dit seizoen strandden de Arnhemmers pas in de achtste finales van de Conference League, tegen finalist AS Roma.
De winnaar van de play-offs, waar verder sc Heerenveen en AZ aan meedoen, plaatst zich nu voor de tweede voorronde van de Conference League. Heerenveen won in het Abe Lenstra Stadion de eerste ontmoeting met 3-2.

Janssen voorop in de strijd, Gustafson uitblinker

Willem Janssen viert de 1-0
Willem Janssen viert de 1-0 © Orange Pictures
FC Utrecht begon voor eigen publiek voortvarend. De 35-jarige routinier Willem Janssen, die komend seizoen aan de slag gaat als technisch manager van VVV-Venlo, kopte Utrecht uit een hoekschop al in de 3e minuut op voorsprong. Voor Janssen was het al zijn 31e duel in de Europese play-offs. Daarmee is de verdediger recordhouder.
Willem Janssen: 'Vandaag stond alles goed'
"Je vroeg me gisteren: gaat het lukken?" reageerde aanvoerder Willem Janssen. "Verdedigend stonden we heel goed en we gingen effectief met onze kansen om. Laten we Willem II vergeten. Dat is een heel andere wedstrijd. Zij vechten voor hun laatste kans en wij waren al zeker van de play-offs. Vandaag stond alles goed."
Anastasios Douvikas leek Utrecht in de 7e minuut op 2-0 te zetten, maar het doelpunt van de Griekse spits werd afgekeurd wegens buitenspel. Niet veel later kon het thuispubliek alsnog juichen. Na balverlies van Thomas Buitink kon Othmane Boussaid de bal in de diepte spelen op Sander van de Streek. De middenvelder verraste doelman Jeroen Houwen met een een schot met zijn linkerbeen in de korte hoek.
Simon Gustafson: 'Ik ben met mijn laatste wedstrijden voor FC Utrecht bezig'
Vitesse maakte een machteloze indruk en zag Simon Gustafson in de 81e minuut een strafschop benutten. "Dit was een dikke teamprestatie", zei Gustafson. "Iedereen deed wat hij moest doen en niemand heeft verzaakt. We moeten het ook niet vergelijken met vorige week. De hele situatie is anders, wat er op het spel staat, de ambiance." Met de 3-0 leek de return van zondag een soort formaliteit te worden, maar dankzij een late treffer van invaller Patrick Vroegh heeft Vitesse toch nog een beetje hoop.
Rick Kruys: 'We zijn er nog niet. We zitten in de rust'
"Ik wist dat we succes konden behalen als we door zouden gaan zoals we bezig waren", reageerde trainer Rick Kruys na zijn tweede overwinning. "Willem II was een uitzondering dat was een domper, maar we waren al op de goede weg. Eigenlijk hadden we met 3-0 moeten winnen, dat is het enige smetje."

Afscheidstournee voor Gustafson

Als FC Utrecht Europa in gaat is Gustafson er niet meer bij. "Nee, ik ben met mijn laatste wedstrijden bezig. Dat is haast wel zeker", bevestigde de Zweed zijn vertrek uit Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.