Persbericht: Documentaire over Anton Geesink op RTV Utrecht


Op 23 oktober is het precies 50 jaar geleden dat judoka Anton Geesink in Japan het koningsnummer op de Olympische Spelen won. Daarom zendt RTV Utrecht op  zondag 26 oktober een documentaire uit  over deze gewone Utrechtse jongen uit Wijk C die een internationale sportheld werd. De DocU: Anton Geesink, Man met een missie  bevat uniek beeldmateriaal uit het privé-archief van de familie Geesink.

 

In de documentaire komt  Jans, de vrouw van Anton uitgebreid aan het woord en dat is vrij opmerkelijk omdat zij meestal buiten beeld bleef. Verder een gesprek met Gerard, de broer van de judoka en Erica Terpstra. De familie van Anton Geesink heeft hun privé-archief met uniek beeldmateriaal en eigendommen van Anton Geesink geschonken aan het Utrechts Archief. Op 23 oktober opent het Utrechts Archief een tentoonstelling over Anton Geesink met daarin privéstukken van deze Utrechtse  judoheld.

 

Anton Geesink in het kort
Anthonius Johannes Geesink (1934-2010) werd geboren in het Kroonhof in Wijk C. Zijn geboortehuis bestaat tegenwoordig niet meer, de straat evenmin. In zijn jonge jaren was Geesink naar eigen zeggen een ‘schriele vent ’en allesbehalve de reus die hij later zou worden. Na het zien van een judodemonstratie in 1948 kwam hij in de ban van de sport.  Al snel bleek dat Anton Geesink aanleg had voor het judo en het duurde dan ook niet lang voor Geesink begon aan zijn lange reeks zeges in wedstrijdverband. In 1951 werd hij voor het eerst Nederlands kampioen, een jaar later was hij al Europees kampioen. In totaal zou hij 21 Europese titels veroveren in het zwaargewicht en de klasse 'alle categorieën’.

 

De DocU: Anton Geesink, Man met een missie is een samenwerkingsproject van Omroep MAX en RTV Utrecht met speciale dank aan het Utrechts Archief.

 

RTV Utrecht is de omroep voor de stad en provincie Utrecht.

 

 

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sietske van de Voort via telefoonnummer: 030 – 8 500 600 of e-mail: sietske.van.de.voort@rtvutrecht.nl

Indien u geen persberichten meer wenst te ontvangen van RTV Utrecht dan kunt u dit laten weten via communicatie@rtvutrecht.nl


Eerder verschenen persberichten:
- Documentaire over Anton Geesink op RTV Utrecht
- Van Graszaad tot Zonnecel in Amersfoort
- Radio M Utrecht start actie voor Stichting Jarige Job
- Nederpop in Gouden Tijden
- Zing uw smartlap op Bingo FM!
- Gratis taxatiedagen De Utrechtse Schatkamer in Amersfoort en Bunnik
- Piratenzenders in Gouden Tijden
- Van Graszaad tot Zonnecel in Utrecht en Zeist
- SpoorParade Amersfoort in beeld bij RTV Utrecht
- SpoorParade Amersfoort in beeld bij RTV Utrecht
- Gouden Tijden over disco op RTV Utrecht
- De Week van de Sixties op Radio M Utrecht
- Van Graszaad tot Zonnecel in Utrecht en Amersfoort
- Documentaires in oktober op RTV Utrecht
- Gouden Tijden over de Sixties in Amersfoort op RTV Utrecht
- Van Graszaad tot Zonnecel in Utrecht en Bilthoven
- Nieuw seizoen van Dierenkliniek op RTV Utrecht

-advertentie-