Persbericht: Documentaires over Amersfoort, familiefilms en Liszt op RTV Utrecht


RTV Utrecht zendt iedere zondag een documentaire uit in de serie DocU. Onderwerpen deze maand zijn: de Kuiperij van Marinus Meester in Amersfoort, de time laps familie video's van de Utrechtse fotograaf Frans Hofmeester en het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht.

Zondag 7 september- DocU: Vakmanschap is meesterschap – Kuiper Meester in de Hellestraat
'Kuiper Meester in de Hellestraat' is het verhaal van de Kuiperij die sinds 1905 in de Hellestraat in Amersfoort  is gevestigd. Marinus Meester (80) vertelt over het vak van kuiper, de één-kamer huisjes ernaast, de buren, de oorlogstijd en de kermis en het circus. Iedereen kwam bij de kuiperij; “Als je ging trouwen ging je naar de kuiper, want je had een emmer nodig om water te halen”. Hij wist zich als enige ambachtsman te handhaven op de Hellestraat, te midden van grootwinkelbedrijven.

Zondag 14 september- DocU: Vakmanschap is meesterschap – Van duig naar ton
Van duig naar ton is het  vervolg op de documentaire over kuiper Meester in Amersfoort. De Docu laat het proces zien van het maken van een ton. Marinus Meester vertelt en laat het gereedschap zien wat hiervoor nodig is. Ter aanvulling zijn ook beelden te zien die zijn gemaakt in de kuiperij van het Zuiderzeemuseum.

Zondag 21 september- DocU: Familiefilms
De Utrechtse filmmaker, fotograaf en beeldend kunstenaar Frans Hofmeester werd over de hele wereld bekend door zijn film over zijn dochter Lotte. Hij filmde haar sinds haar geboorte elke week een paar seconden. Hetzelfde deed hij met zijn zoon Vince en ook maakte hij liefdevolle films over zijn vader en zijn moeder. In de familieportretten van Frans Hofmeester kunt u kijken naar deze vier films.

Zondag 28 september- DocU: Met Liszt van Utrecht naar Beijing deel 1
In Utrecht vindt dit najaar het 10de Internationaal Franz Liszt Pianoconcours plaats. Iedere drie jaar worden daarvoor de allerbeste jonge pianisten ter wereld naar Utrecht gehaald om met elkaar te strijden om een belangrijke prijs: drie jaar persoonlijke carrièrebegeleiding. In deze tweedelige documentaire reizen we met de internationale selectiejury mee naar Utrecht, New York, Moskou en Beijing. Van 59 kandidaten die zij onderweg beluisteren mogen uiteindelijk 24 pianisten naar Utrecht komen om mee te doen aan de finalerondes. Deel 2 is op zondag 5 oktober te zien.

DocU is iedere zondag te zien op RTV Utrecht vanaf 07.15 uur en daarna elk uur opnieuw. Uitzending gemist? Terugkijken kan via rtvutrecht.nl/gemist.


Eerder verschenen persberichten:
- Documentaires over Amersfoort, familiefilms en Liszt op RTV Utrecht
- Gouden Tijden op RTV Utrecht
- Documentaires over TivoliVredenburg en Festival Oude Muziek op RTV Utrecht
- Win een lunch in de OriŽnt Express bij Radio M Utrecht
- Start gratis taxatiedagen De Utrechtse Schatkamer in Rhenen
- Radio M Utrecht opnieuw best beluisterde publieke zender
- Fifties Vrijdag op Radio M Utrecht

-advertentie-