Kleine vos meest getelde tuinvlinder

PROVINCIE UTRECHT - De kleine vos is net als voorgaande jaren ook dit jaar weer de meest gespotte vlinder in Nederlandse tuinen. Dat heeft woordvoerster Ineke Radstaat-Koopmans van de Vlinderstichting zondag gemeld.
Dit weekeinde vond de landelijke tuinvlindertelling plaats, waarvoor ruim 1.300 tuinen waren aangemeld. Na de kleine vos werden dit weekeinde de dagpauwoog en de atalanta het meest gezien.

TEGENVALLER

Per tuin werden in een kwartier tijd gemiddeld 12,8 vlinders geteld. Dat is iets meer dan in 2011. Toen werden er 9,8 vlinders per tuin geteld. Toch valt het aantal vlinders wat Radstaat-Koopmans betreft tegen.
"In 2010 telden mensen gemiddeld 17 vlinders per tuin, in 2009 zelfs 23," zegt ze. Volgens Radstaat-Koopmans heeft het weer invloed op de aantallen vlinders die mensen in hun tuin tellen. "Het is de afgelopen tijd koud geweest en dat heeft een negatieve invloed," constateert ze.

VERSTENING

Volgens haar is echter de belangrijkste oorzaak van de dalende vlinderpopulatie de 'verstening' van Nederland. "Steeds meer tuinen bestaan uit tegels met strakke gazons. Maar vlinders moeten het juist hebben van bloemen en nectar," aldus Radstaat-Koopmans.
De vlinderwerkgroep uit Woerden roept tuineigenaren dan ook op meer vlindervriendelijke planten te plaatsen. De vlinderwerkgroep ziet dat de beestjes steeds meer de ruimte krijgen, maar er is nog veel werk te verzetten.
Van de 70 soorten die er in Nederland voorkwamen zijn er 17 uitgestorven. Van de 53 soorten overgebleven vlinders zijn er 30 bedreigd.

Vlinderwerkgroep Woerden over tuinvlindertelling

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.