Nederland opgedeeld om vogelgriepvirus te bestrijden

BARNEVELD - Het ministerie van Economische Zaken kondigt nieuwe maatregelen aan om de uitbraak van vogelgriep in te dammen. Staatssecretaris Sharon Dijksma deelt het land op in vier zones om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Contact tussen de gebieden wordt tot een minimum beperkt.
De Gelderse Vallei en De Peel, de twee regio's met de grootste pluimveepopulatie, worden door de indeling van elkaar gescheiden en van de twee overige regio's waar de vogelgriep afgelopen week werd vastgesteld. Hekendorp en Ter Aar liggen in een derde zone en Kamperveen in de vierde.

DRIE WEKEN

Het landelijke handelsverbod van 72 uur kwam zondagmiddag om 14.00 uur tot een eind. Dijksma besloot dat verbod niet te handhaven, maar met nieuwe maatregelen te komen. De maatregelen blijven naar verwachting drie weken gelden.
Het blijft verboden om pluimveemest te vervoeren en om nieuw pluimvee aan te voeren naar bedrijven. De verbodszone van tien kilometer rond het bedrijf in Hekendorp blijft voorlopig ook bestaan. Transport van eendagskuikens voor de export mag wel, vanuit schone bedrijven die buiten de 10-kilometerzones rond besmette bedrijven liggen.

NOODZAKELIJKE TRANSPORTEN

Strikt noodzakelijke transporten van pluimvee kunnen ook plaatsvinden, maar per rit mag slechts één pluimveebedrijf worden bezocht. Daarna moeten de transportwagens gereinigd en ontsmet worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.