Kritiek op provinciaal kantorenplan

PROVINCIE UTRECHT - Het kantorenbouwbeleid van de provincie Utrecht gaat op de schop. Vanaf volgende week ligt het voorstel van het provinciebestuur ter inzage in de 26 gemeentehuizen in onze provincie. Maar er zijn projectontwikkelaars en gemeenten die kritiek hebben op de plannen.
In de plannen staat onder meer dat bouw voor kantoorpanden op nieuwe locaties mogelijk verboden gaat worden, omdat er veel leegstand is. Ook moeten bestaande kantoorlocaties makkelijker een andere bestemming krijgen. De provincie neemt daarbij de regie over van gemeenten.

RENOVATIE

Vastgoedmakelaars zijn niet allemaal blij met de plannen van de provincie. Volgens bedrijfsmakelaar Maarten Stalenhoef van Comma Vastgoed is wel duidelijk wat er moet gebeuren: "De gebruikers, de bedrijven dus die op zoek zijn naar nieuwe kantoorruimte, hebben geen zin om in zo'n oud pand te zitten. Dat pand moet juist gerenoveerd of nieuw gebouwd zijn."
In Utrecht staat nu één miljoen vierkante meter aan kantoren leeg. Volgens de provincie moet er nu hard ingegrepen worden om de problemen op te lossen.

COMPENSEREN

Gedeputeerde Van Lunteren vindt dat het de afgelopen tijd niet goed gegaan is in de regio Utrecht: "Gemeenten mochten de afgelopen jaren zelf plannen ontwikkelen, maar keken vaak niet over de grenzen heen. Als een buurgemeente meer ging bouwen, werd dat als iets vervelends ervaren. Het is daarom aan de provincie om dit te gaan stroomlijnen."
De gemeenten Utrecht en Amersfoort zijn het niet eens met de plannen van de provincie. Ze lopen een hoop geld mis als er geen nieuwe kantoorpanden gebouwd mogen worden. Gedeputeerde Van Lunteren snapt hen, maar hij gaat gemeenten niet compenseren.

SLOPEN

Volgens Stalenhoef is er welliswaar behoefte om oude kantoorpanden een opknapbeurt te geven, maar daar moet wel geld voor zijn: "Je zou eigenlijk moeten gaan slopen. Als er geen geld meer is om te renoveren, zou je deze gebouwen uit de markt moeten halen en moeten vervangen door nieuwbouw."
Van Lunteren benadrukt dat hij geen tegenstander is van sloop van kantoorpanden en dat de plannen gemaakt zijn in overleg met marktpartijen. De gedupeteerde verwacht dat dankzij zijn plannen over een aantal jaren de problemen op de Utrechtse kantorenmarkt opgelost kunnen zijn.

In Amersfoort wordt creatief omgegaan met leegstaande kantoorruimte.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.