Aangepaste Sinterklaasintocht is uitzondering

PROVINCIE UTRECHT - Ook in andere regio's wordt Sinterklaas dit jaar overwegend traditioneel gevierd. Dat blijkt uit een inventarisatie van de regionale omroepen en de NOS. Twee weken geleden meldde RTV Utrecht al dat in de meeste Utrechtse gemeenten Zwarte Piet gewoon zwart blijft.
In vijf van de 211 onderzochte Nederlandse plaatsen wordt iets aangepast aan de intocht. Twee lokale comités wachten op het Sinterklaasjournaal, vier volgen de uitspraak die de Raad van State binnenkort doet en zeven weten het nog niet. Voor 193 gemeentes geldt dat de kleur van de pieten niet verandert.

ROETVEGEN

Bij de landelijke intocht in Gouda lopen acht stroopwafel- en kaaspieten mee. Haarlem zet bloemenpieten in. Amsterdam schminkt een deel van het pietenkorps met roetvegen. In Aalten verschijnt een blanke piet. Utrecht wil officieel nog niet zeggen hoe de pieten er bij de intocht bijlopen en houdt de mogelijkheid van andersgekleurde pieten open.
In veel gemeentes is het uiterlijk van Zwarte Piet de laatste jaren al aangepast. Dikke rode lippen en oorringen zijn vaak al niet meer te zien en hier en daar heeft het kroeshaar plaats gemaakt voor een andere haardracht. De donkere - chocoladebruine of gitzwarte - gezichten blijven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.