LSVb: Studenten klaar voor protest

© Bart Maat, ANP
UTRECHT - De landelijke manifestatie in Den Haag is pas over twee weken, maar nu al hangen studenten op diverse strategische plekken spandoeken op als protest tegen het leenstelsel. Dat meldde de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) donderdag.
In onder meer Utrecht, Amsterdam, Delft, Groningen en Nijmegen hangen doeken op goed zichtbare plekken en bij studentencomplexen met teksten als 'It's not over ... Jet', gericht aan Onderwijsminister Jet Bussemaker.
"De huidige uitwonende studenten worden met minimaal 3350 euro gekort, maar dit kan oplopen tot maximaal 10.440 euro", aldus de LSVb. "Voor veel studenten is het nog niet duidelijk dat in het wetsvoorstel hun basisbeurs verleden tijd is als ze volgend jaar aan een master beginnen. Ook studenten die een meerjarige master gaan doen, hoeven niet op compensatie te rekenen."
In de Tweede Kamer vlogen voor- en tegenstanders van het nieuwe leenstelsel elkaar donderdag in de haren. Coalitiepartijen VVD en PvdA willen het wetsvoorstel volgende week behandelen. Ze kregen steun van D66 en GroenLinks. De rest van de Kamer, CDA voorop, probeerde vergeefs uitstel te krijgen. De tegenstanders wilden uitstel, omdat de Kamer volgende week ook al de Onderwijsbegroting behandelt.
Het protest tegen het leenstelsel is op vrijdag 14 november op het Haagse Malieveld. De komende tijd gaan studentenorganisaties de
straat op om studenten te informeren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.